Всеизвестен факт е, че Антарктида е най-студеният континент в света,

...
Всеизвестен факт е, че Антарктида е най-студеният континент в света,
Коментари Харесай

Вече е ясно кой е най-студеният град в света

Всеизвестен факт е, че Антарктида е най-студеният континент в света, който се посещава годишно единствено от няколко хиляди души - най-вече учени от разнообразни страни, написа Republic world. Но кой е най-студеният град в света? Според откривателите тази купа принадлежи на съветския град Якутск. Разположен в Сибир, един от най-студените и рядко обитаеми райони в света, Якутск е дом за към 330 000 души.
Лятото тук е топло, а от време на време даже " горещо " по стандартите на локалното население - през юли междинната температура е 24°C, което прави този град единственото място в света с толкоз огромна температурна разлика в другите сезони.
Може да си помислите, че в най-студеният град в света е някакъв необитаем мразовит пъкъл, само че не е по този начин. Якутск поддържа цялата нужна инфраструктура, с цел да действат хората и машините в тези рискови условия. Има пътища, пазари, градски превоз, супермаркети, хотели, кафенета, заведения за хранене, клубове  - всичко, с което е оборудван всеки различен град в света.
В Якутск междинната зимна температура е -30°C, само че за локалните хора това към момента не е " доста студено ", тъй като от време на време тя може да падне до -40°C или даже по-надолу. Якутите са потомци на тюркски номади. Поради дребното си телосложение, те са добре приспособени към локалните студове.
Въпреки че Якутск е разгласен от учените за най-студения град има и други по-малко обитаеми местоположения, където е още по-мразовито. Така да вземем за пример в Оймякон, съветско населено място с население от към 500 души, абсолютният най-малко, публично приет през 1933 година, доближава -67,7 ° C, а междинната зимна температура тук е -50 ° C. Това отдалечено село нормално се смята за най-студеното човешко населено място на Земята. Оймякон е на два дни с кола от Якутск.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР