Все повече земеделски стопани в Чехия възприемат практиката да произвеждат

...
Все повече земеделски стопани в Чехия възприемат практиката да произвеждат
Коментари Харесай

Чехия сред световните лидери в прецизното земеделие

Все повече аграрни стопани в Чехия възприемат практиката да създават по-големи количества аграрни култури с по-малко средства благодарение на прецизни технологии. Близките връзки сред учени, откриватели и фермери спомагат за това земеделието в Чехия да направи нови стъпки в прехода към цифрови технологии и да усили своята конкурентоспособност.

В животновъдни ферми в Чехия към този момент се употребяват към 250 млечни робота. Много от фермерите разчитат и на роботи за разчистване на пода в оборите. На полетата пък житото се обработва от трактори, свързани с интернет. Фермерите в Чехия са международни водачи в използването на тези технологии - към три четвърти от земеделските стопани употребяват някакъв тип система за точно земеделие, разяснява Моника Хлавачкова, шеф на Института по земеделско обучение, представена от EURACTIV Czech Republic.

Прецизно или екологично?

Според анализаторите модерните технологии неизбежно ще бъдат внедрени в земеделието и ще имат дейна и разностранна роля за понижаване на използването на пестициди и бюрокрацията в одитните държавни органи да вземем за пример. Ние доста можем да понижим разноските с помощта на роботизацията, изключително що се касае до използването на вода, изяснява Войтек Котецкий, специалист по запазване на околната средаq и добавя, че благодарение на роботи доста може да се понижи потреблението на хербициди спрямо стандартното напръскване. Въпреки че използването на хербициди в земеделието в страната е намаляла с 19% в интервала сред 2009 година и 2016 година, роботите биха могли да допринесат за още по-значително понижение на тази приложимост, добавя Котецки.

Учени и фермери

Цифровата гражданска война в селското стопанство не би била допустима без научни проучвания, развойна активност и уместно приложение в практиката. Свързването на учените и фермерите обаче не е лесна задача. Връзката сред науката и земеделската процедура до момента не беше мощна. Преди повече от три години в Чехия беше учредена Технологична платформа в земеделието, която последователно беше развивана и осъвременена.

Години опити

В продължение на десетилетия учени от Чехия, в съдействие с изтъкнати производители на земеделска техника и чешки фермери, основават редица софтуерни решенияq като да вземем за пример датчици, техники за взимане на проби от почвата и логаритми в работата, които оказват помощ да се усъвършенства качеството на почвите освен в Чехия, а и отвън страната.

Модерните технологии в земеделието не значат само, че вилата ще бъде сменена с робот и дрон. Новите способи за развъждане на растенията, които се създават и с които се опитва, спомагат за повишаване на добивите и стесняване на разноските. Новата технология се тества в началото с пилотни демоферми. Резултатите в земеделието не са забележими от един ден за идващия, то е като тичането на дълги дистанции. Необходимо е да използваш нови технологии първо на дребни площи, а по-късно на по-големи площи при разнообразни условия “, споделя Индрих Шмьогер, притежател на демоферма, където се тестват прецизни технологии.

Потенциалът в бъдеще

Търсенето на цифрови технологии от страна на фермерите в Чехия е голямо, отбелязва Милослав Клас, шеф на Обществото на земеделските производители Chrášťany. Методите и процедурите на прецизното земеделие стартират да се стандартизират и към този момент са основани по подобен метод, че могат да бъдат употребявани в интерес на голяма част от фермите в страната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР