Все повече унгарци реагират с добри дела на кризата с

...
Все повече унгарци реагират с добри дела на кризата с
Коментари Харесай

Безплатна пица и безплатно жилище - унгарците реагират с добри дела на кризата

Все повече унгарци реагират с положителни каузи на рецесията с ковид. Собственици на пицарии доставят безвъзмездна пица на възрастни, а " Facebook " група предлага безвъзмездни жилища за настаняване в самоизолация на здравни служащи, споделя " Ройтерс ".

Милан Варга, притежател на пицария в Будапеща, три години спестявал, с цел да отвори дребната си пицария. Сега обаче, откакто улиците на унгарската столица опустели поради епидемията от ковид, той съвсем останал без клиенти.

Въпреки това, натрупал огромни ресурси от артикули за подготвяне на пици, Варга взема решение да преустрои активността си и в унисон с наклонността да се правят добрини в сегашната рецесия взема решение да стартира да доставя гратис пица на възрастни хора, които би трябвало да се самоизолират в дома си.

" Като не мога да продавам пица, най-малко да оказа помощ на тези в потребност, като им снабдявам безвъзмездна пица, при изискване че непринудено се слагат под карантина. По този метод се пробвам да се грижа за тях и да направя по този начин, че да си стоят вкъщи ", сподели 20-годишният мъж.

Сега той доставя гратис половината от пиците, които прави всеки ден.

Унгария затвори границите си за непознати жители, а също и учебните заведения за да ограничи разпространяването на ковид. В тази конюнктура от ден на ден и повече унгарци вземат решение да оказват помощ на възрастните и уязвимите хора, а също и на здравните служащи, които ще понесат бремето на рецесията.

Членове на " Facebook " групата " Airbnb общественост - Будапеща за здравните служащи ", която е достигнала над 1200 членове, оферират жилищата си на сестрите и другите здравни служащи, които желаят да се самоизолират, с цел да предпазят фамилиите си. Преди рецесията в интернет платформата за недвижими парцели Airbnb се предлагаха над 10 хиляди жилището в Будапеща, само че този бизнес се срути безусловно за нощ предвид на това, че туристите изчезнаха.

" Смятаме, че тези, които имат опция, би трябвало да оказват помощ с дейности, с пари или просто с една блага дума на тези, които в този момент изнасят тежестта (на битката с коронавируса) - седейки си вкъщи, ние си нямаме визия за компликациите, които здравните служащи понасят сега ", сподели Виктория Хойер-Сабо, притежател на три жилището в Будапеща, предлагани в платформата Airbnb.

В момента в един от нейните жилища живее здравна сестра от централната градска болница в Будапеща, работеща с пациенти с ковид. Досега 43 здравни служащи са се преместили в свободни жилища, предлагани другояче в платформата Airbnb.

На езерото Балатон, главната лятна туристическа дестинация в Унгария, Гергей Тот, шеф на хотел " Съншайн " в град Шиофок, предлага хотелски стаи на унгарци, които са се прибрали от чужбина и би трябвало да останат под двуседмична карантина.

Много хора, които по принцип през лятото работят на езерото Балатон, през зимния сезон работят зад граница. В момента в хотела има 39 души и им се дава безвъзмездна храна.

" Предположих, че в случай че са си тук, в Унгария, няма да имат действителна опция да се самоизолират от фамилиите си ", съобщи Тот. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (954)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР