Все повече ученици работят през лятната ваканция. В Пловдив са

...
Все повече ученици работят през лятната ваканция. В Пловдив са
Коментари Харесай

Ученици на работа през лятната ваканция

Все повече възпитаници работят през лятната почивка. В Пловдив са издадени над 400 разрешителни на работодатели, които са наели възпитаници под 18 години на трудов контракт. Условията са по-специфични, а разрешението за работа би трябвало да е заверено от Инспекцията по труда. Това е причина огромна част от компаниите да не търсят възпитаници, макар неналичието на фрагменти на пазара на труда.

Пловдив

Учениците се наемат за летните месеци главно в областта на ресторантьорството, услугите и търговията. Зад витрините за сладолед и басейните в Пловдив има много младежи, които употребяват лятото, с цел да получат първите си заплати.
Красимира Събева: Исках да работя, с цел да ми е запълнено времето, като за първа работа да видя какво е, тъй като занапред ще ми следва да работя доста. Трябваше ми здравно, че съм здрава, тъй като работя с храна, трудова брошура.
Към тези документи работодателят би трябвало да има единодушие на родителите, оценка на риска, мнение на службата по трудова медицина по какъв начин дадената работа би се отразила на физическото и психическото здраве на ученика, както и длъжностна характерност.

До момента в Пловдив са установени единствено четири нарушавания, а преписките са изпратени към Районната прокуратура.
Атанас Чернаев - шеф на Инспекция по труда - Пловдив: Такива нарушавания са допускани и предишни години, това не е за първи път. Някъде заради неведение и най-много заради отвращение.Друго нещо, за което се следи, е нощният труд, той е неразрешен, а за тези, които нямат навършени 16, е неразрешен трудът от 20 до 6 часа сутринта.
Това лято обаче няма открити сходни нарушавания. Работодателите споделят, че поради огромния набор от документи мъчно наемат възпитаници под 18 години, само че пък са на мнение, че те са най-мотивирани да потвърдят себе си и работят извънредно усърдно.
 80% от работодателите имат усложнения с обезпечаването на фрагменти 80% от работодателите имат усложнения с обезпечаването на фрагменти
Затруднения при обезпечаване на фрагменти срещат близо 80% от работодателите в страната. Данните са от изследване на Агенцията по заетостта за потребностите...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР