Все повече тежкотоварни камиони се движат по пътищата на Германия,

...
Все повече тежкотоварни камиони се движат по пътищата на Германия,
Коментари Харесай

Как изглежда първата електро-магистрала в Германия?

Все повече тежкотоварни камиони се движат по пътищата на Германия, чиито мотори с вътрешно горене замърсяват атмосферата с въглероден двуокис (CO2). Германското държавно управление си е сложило като климатична цел до 2050 година товарният превоз в Германия да стане изцяло безопасен и да не замърсява повече атмосферата с нездравословни парникови газове.

Стъпка към постигането на тази цел е стартирането в употреба на първата в Германия електрифицирана магистрална права за товарни камиони. Тя е част от плана ELISA (електрифициран новаторски тежкотоварен превоз по магистралите) и обгръща трасе от 5 километра по автомагистрала А5 в двете направления.

През идващите няколко години по този eHighway ще се движат постоянно по пет хибридни камиона, които са свързани с електрическата контактна мрежа посредством токоприемници (пантографи). Токът в тази мрежа пък е напълно от възобновими енергийни източници.

Експериментална права в Хесен

Електрифицираната права е построена на една от най-натоварените немски автомагистрали - сред Дармщат и Франкфурт на Майн - и ще тества най-много това по какъв начин електрическите камиони ще се вградят в останалия многолюден трафик. При изпреварване те, да вземем за пример, ще би трябвало да напущат най-дясната пътна лента, над която е конфигурирана електрическата контактна мрежа.

За задачата те ще употребяват специфична акумулатори, която се зарежда с ток от самото начало, в което камионът е обвързван с контактната мрежа. Енергията, освобождавана при прекъсване на камиона, също ще отива за зареждането на въпросната батерия.

Ако батериите по някаква причина останат без заряд, придвижването продължава по стандартния метод - с включване на дизеловия мотор на камиона. Хибридната система ще разрешава на тези транспортни средства да се движат безпроблемно и в неелектрифицирани сектори от пътя.

Изграждането на пробната права е коствало 14,6 милиона евро, отпуснати от Министерството на околната среда. Изградени са били общо 229 железни стълба за токопреносната мрежа. Във въпросния сектор от автомагистрала А5 приблизително дневно минават по 135 000 транспортни средства, от които 14 000 тира.

Скоро и на други места в Германия

Отделно от пробната права в провинция Хесен, скоро ще има и две други места в Германия, на които ще се движат електрически камиони. В провинция Шлезвиг-Холщайн на автомагистрала А1 край Любек ще бъде тествано по какъв начин действа връзката с пристанище, а в провинция Баден-Вюртемберг ще бъде електрифицирана права на първокачествен междуградски път, с цел да се тества прекосяването на електрически камиони през обитаемо място.

Скоростни прави за електрически камиони към този момент има построени на някои места в Съединени американски щати и Швеция, а в Италия първата eHighway е в развой на обмисляне.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР