Все повече тежко болни хора не получават адекватна медицинска помощ

...
Все повече тежко болни хора не получават адекватна медицинска помощ
Коментари Харесай

Болници отказват прием на тежко болни заради коронавурса

Все повече тежко заболели хора не получават съответна здравна помощ поради нервността към ковид и презастраховане на персонални лекари и лечебни заведения. Някои пациенти се третират неправилно като заболели от COVID-19 и получават неправилни указания за домашно лекуване. Други не съумяват да постъпят в болница болести презастраховане и " бранене " на кревати за пика на вируса, излиза наяве от сигнали на жители в обществените мрежи.

52-годишна жена от Враца, която е била лекувана в продължение на дни от джипито си по телефона, е умряла късно нощес в МБАЛ " Христо Ботев ", заяви вчера zovnews.com. Пациентката е била призната по неотложност в болничното заведение с перитонит след домашно лекуване по неправилна диагноза. Жената е имала недоволства - болки в корема и температура, само че когато позвънила на персоналния си доктор, той се усъмнил, че има ковид. Затова я е лекувал в домашни условия по телефона в продължение на няколко дни. В този интервал положението на дамата се утежнява и тя е призната в частна болница във Враца със подозрение за бъбречна рецесия. Там пациентката припада и реаниматор открива изчезнала перисталтика и други признаци, присъщи за перитонит. Жената е интубирана и превозена до спешниия център на МБАЛ " Христо Ботев " - Враца, където има хирургичен кабинет и където след ренген лекарите откриват перфорация на тънките вътрешности на четири места. Жената е била оперирана по неотложност, само че положението й било доста тежко и късно нощес тя е умряла.

За различен случай алармира журналистката Елена Дюлгерова, която живее в Костенец, чийто мъж е с диабет, бъбречна и сърдечна непълнота, както и с прекаран преди 4 година инсулт. Състоянието му се утежнява последните дни, като на третия ден след утежняването жена му вика Спешна помощ, която го води в Окръжна болника " Св. Анна ". Съпругата не отива с него в болничното заведение поради рестриктивните мерки за връщането й. След през целия ден проучване, от приемното поделение на Окръжна болница й се обаждат, с цел да прибере мъжа си. Обяснението било, че в никое поделение не могат да го одобряват, защото " положението му не е отвън нормите ". " Човек, който не може да се движи, с забележими промени в говора, надебелен език и склопено око, не може да бъде признат в българска болница, тъй като НЕ Е СПЕШЕН СЛУЧАЙ. Моля ви, реагирайте, апелирам ви, апелирам! ", моли дамата. Пиарът на болничното заведение Антон Луков отговори на сътрудник от " Икономист ", че на мъжа са направени проучвания за 2000 лв.. Сумата е особено подчертана. Прегледан е от шестима лекари, които не намират положението му за незабавно. Пиарът акцентира също по този начин, че пациентът даже е сит в Спешното поделение.  Към този миг от болничното заведение не дават сведения на Елена за положението на мъжа й. 

Практика на здравно министерство при такива случаи е да не разяснява фактологията, преди да е назначена инспекция. Още не е ясно дали здравният министър Кирил Ананиев ще разпореди такава по двата случая.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР