Все повече търговци в България започват да продават онлайн. През

...
Все повече търговци в България започват да продават онлайн. През
Коментари Харесай

Онлайн продажбите са пораснали с над 100 млн. лв. през 2017 г.

Все повече търговци в България стартират да продават онлайн. През 2017 година две трети от тях регистрират двуцифрен напредък на продажбите. Това демонстрират данните на Euromonitor International за интернет търговията на дребно в България, представени от capital.bg.

Изцяло онлайн търговците регистрират огромни растежи при продажбите през мобилни устройства.

Според анализаторите от компанията темповете на повишаване на бранша последователно ще се забавят, защото потребителската база ще остане относително непроменена, а увеличаващите се регулации на пазара ще лимитират навлизането на някои евентуални нови играчи.

През предходната година онлайн пазарът в България се прави оценка на 580 млн. лева, което е растеж със 110 млн. лева на годишна база. Поделен е поравно сред фирмите, които имат и физически магазини и напълно онлайн търговците.

Към края на миналата година пазарният дял на водещите три играча на пазара – eMAG (Dante International), " Технополис " и Fashiondays.bg – е 2.5 пъти по-висок спрямо 2012 година, означават създателите на отчета.

Една от главните трендове, характеризиращи онлайн търговията на дребно в страната, е все по-осезаемото насочване на така наречен обичайни, офлайн търговци към опциите за интернет продажби.

В отчета си от Euromonitor Internetional отбелязва, че този общ тренд, както и фактът, че стартират от по-ниска база, е в основата на по-силното показване в онлайн продажбите, регистрирано от обичайните търговци.

В идващите пет години растежът на интернет търговията в страната ще се забави, като главните фактори за това ще са относително непроменената потребителска база и растящите регулации в бранша.

По данни на Euromonitor International през 2017 година мобилните интернет продажби в България са се нараснали с 54% и доближават 115 млн. лева В този сегмент класическите онлайн търговци се показват доста по-добре от обичайните офлайн вериги с помощта на по-силния си софтуерен фокус и по-бързото внедряване на новите технологии в активността си.

Очакванията на анализаторската компания са до 2022 година кумулативният растеж на мобилните интернет продажби да е с 27% до 384 млн. лв
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР