Все повече страни репатрират златните си резерви от чужди трезори.

...
Все повече страни репатрират златните си резерви от чужди трезори.
Коментари Харесай

Държавите, които репатрират златото си, заради санкциите срещу Русия

Все повече страни репатрират златните си запаси от непознати трезори. Причината: защитна мярка против западните наказания против Русия. Това излиза наяве след ново на Invesco Global Sovereign Asset Management, представено от Reuters.

Сривът на финансовите пазари предходната година аргументи огромни загуби за ръководещите суверенни фондове, което наложи фундаментално преосмисляне на тактиките им с настройката, че по-високата инфлация и геополитическото напрежение ще останат на дневен ред за дълго време.

Над 85% от 85-те държавни капиталови фонда и 57-те централни банки, взели участие в годишното изследване на Invesco считат, че през идващото десетилетие инфлацията ще бъде по-висока, в сравнение с през последното.

Злато и облигации

Златото и облигациите на разрастващите се пазари се смятат за положителни залози в тази среда, само че миналогодишното заледяване на съвсем половината от златните и валутните запаси на Русия на стойност $640 милиарда от страна на Запада в отговор на войната в Украйна също е провокирало смяна.
 Кои страни в Европа имат най-големи златни запаси и къде е България?
Кои страни в Европа имат най-големи златни запаси и къде е България?

Полша и Унгария усилват запасите си в скъпоценния метал с бързи темпове

Проучването демонстрира, че " забележителна част " от централните банки са обезпокоени от основания казус.

Почти 60% от интервюираните считат, че това е направило златото по-привлекателно, а 68% държат запаси вкъщи спрямо 50% през 2020 година.

" Имахме злато в Лондон, само че в този момент го трансферирахме назад у нас, с цел да го държим в качеството му на актив-убежище и да е в сигурност ", оповестяват от една от банките, поискала анонимност.

Геополитика

Геополитическите опасения, съчетани с опциите на разрастващите се пазари, също предизвикват някои централни банки да се диверсифицират от $.

Над 7% считат, че възходящият дълг на Съединени американски щати е отрицателен фактор за зелената валута, макар че множеството към момента не виждат опция като международна аварийна валута. Тези, които считат китайския юан за евентуален кандидат понижават до 18% от 29% предходната година.

Близо 80% от 142-те интервюирани институции виждат геополитическото напрежение като максимален риск през идващото десетилетие, а 83% показват инфлацията като проблем през идващите 12 месеца.

Индия остава една от най-привлекателните страни за вложения за втора поредна година, до момента в който наклонността за " near-shoring ", при която фирмите построяват фабрики по-близо до мястото, където продават продуктите си, подтиква пазарите на Мексико, Индонезия и Бразилия.

Англия и Италия се смятат за по-малко привлекателни, а повишението на лихвените проценти в комбиниране с отдалечената работа и онлайн извършването на покупки, които се постановиха по време на пандемията, значи, че парцелите са минимум привлекателният частен актив.

През 2022 година търсенето на злато се усили над два пъти и това е най-високото равнище от 55 години насам

В Европа вложенията в злато са надхвърлили 300 т, подкрепени от непрекъснато постоянното търсене в Германия.

Регистриран е забележителен растеж и в Близкия изток, където търсенето на златни кюлчета и монети на годишна база се е нараснало с 42%.
 Кои страни купуват злато от Русия – в условия на наказания
Кои страни купуват злато от Русия – в условия на наказания

Това са главно три страни, най-малко официално

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР