Все повeче стават уеб-кампаниите, които приканват хората да направят дарение

...
Все повeче стават уеб-кампаниите, които приканват хората да направят дарение
Коментари Харесай

Бум на фалшивите уеб-кампании за дарения

Все повeче стават уеб-кампаниите, които приканват хората да създадат подаяние за жителите на Украйна и бежанците, само че до момента в който някои от тези страници са съществени, голяма част са лъжлив. Това оповестиха съвсем по едно и също време профилираните компании за сигурност Check Point Research и Cyren, оповестява Technews.bg.

Голяма част от рекламите желаят подаяние във тип на криптовалута, показва още CPR. Освен това доста от уеб страниците за дарения са в тъмната мрежа. Едновременно с това в пощенските кутии на хората валят електронни писма с предложения от същия тип.

Тъмната мрежа е част от интернет, която не се вижда от търсачките и изисква потребление на анонимни браузъри за достъп. CPR предизвестява обществеността да не подарява средства за Украйна посредством тъмната мрежа, защото киберпрестъпниците се стремят бързо да извлекат облага от високия интерес към войната.

" CPR постоянно е разглеждал от близко тъмната мрежа. Миналата година открихме реклами за подправени услуги, свързани с ковид. Сега виждаме да се появяват измами с дарения, защото спорът сред Русия и Украйна се ускорява ”, споделя Одед Вануну, началник проучвания на уязвимости в Check Point Software, представен от SecurityBrief.

" Тези реклами употребяват подправени имена и персонални истории, с цел да примамят хората да подаряват. В един случай видяхме лице, което твърди, че се споделя Марина, имаше персонална фотография с децата си в ръка. Оказва се, че изображението в действителност е взето от немски вестник ”, споделя той.

" В същото време виждаме законни реклами за дарения в помощ на украинците. Един образец беше акция, която съумя да събере близо 10 милиона $. Така в тъмната мрежа се смесват законни и лъжливи реклами ”.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР