Все повече стават експертите и анализаторите, които изразяват опасения, че

...
Все повече стават експертите и анализаторите, които изразяват опасения, че
Коментари Харесай

Как случващото се с Deutsche Bank може да промени политиката на ЕЦБ?

Все повече стават специалистите и анализаторите, които показват опасения, че идната дългова рецесия, може да е с огнище в Европа. А източниците на това огнище се сочат на този стадий да дойдат от - Италия.

Вcъщнocт, пpoблeмът c дългa нa Итaлия cтaвa вce пo-oбoзpим. Дългът нa cтpaнaтa, съотнесен ĸъм БBΠ e в paзмep нa нeпocилнитe над 130%. И ĸaтo ĸъм тoзи paзмep ce дoбaви дaлeч пo-знaчитeлнaтa гoлeминa нa Итaлия в cpaвнeниe c Гъpция, мoжe дa ce пpeдвидят ĸaĸви биxa били пocлeдcтвиятa зa EC...

Зa cpaвнeниe, дългът нa Гъpция, ĸoятo бe cпaceнa oт eвpoпeйcĸитe cи пapтньopи, e в paзмep нa 180.8%.

Има обаче и още нещо, което би трябвало съществено да тормози вложителите. И то е с малко по-неочакван източник - най-голямата и мощна европейска стопанска система немската. И по-точно - най-голямата немска банка, в лицето на Deutsche Bank.

Проблемите свързани с немската банка в последно време, са непрекъснати и съществени. Акциите на банката се намалиха до нови исторически минимуми - под тези регистрирани през ноември на 2016-та година.

Защо акциите на немската банка поевтиняха?

Криза на доверието... Това най-общо обобщава протичащото се при акциите на най-голямата немска банка - Deutsche Bank. Акциите на Deutsche Bank поевтиняха под психическата граница от 10 евро и продължиха мощно надолу, достигайки равнища от под 9.5 евро при започване на юни.

Можем да напомним, че фрапантното поевтиняване в акциите на немската банка през септември на 2016-та година, се предопредели, откакто американското министерство на правораздаването изиска 14 милиарда $ за споразумяване на следствие, обвързвано с продажбите на ипотечни скъпи бумаги. Малко по-късно, през декември на същата година, Deutsche Bank изиска съглашение с финансовото министерство на стойност 7.2 милиарда $.

Лоши тримесечни резултати,пък, изнесени от Deutsche Bank, бяха последния мотива, за началото на масирани разпродажби на книжата на банката, от страна на вложители при започване на тази година.

Deutsche Bank регистрира облага в размер на 120 милиона евро за първото тримесечие на тази година, което бе със 79% по-малко на годишна база. Банката регистрира чисти доходи в размер на 7 милиарда евро, за първите три месеца на годината, или намаляване от 5% на годишна база, до най-ниското им равнище от 2010-та година насам.

Немската финансова институция Deutsche Bank, е подложена на сериозен напън от страна на регулаторите, да увеличи финансовите си съотношения, по отношение на новите регулации Mifid II.

Банката подхваща и съществени ограничения за преструктуриране, като към този момент стартира да постанова съществени съкращения на личния състав си. От там възнамеряват и продажба на неосновни активи.

Новият изпълнителен шеф на банката - Кристиан Сюинг, който размени отстранения Джон Крайън, разгласи края на една тридесет-годишна ера, в която немската финансова институция, се трансформира в световен водач, след серия от скъпи придобивания.

Сюинг, има намерение да понижи интервенциите на банката, ориентирани към търговия с акции, облигации и други деривати, където финансовата институция среща компликации да се пребори в интернационален проект с съперници като Goldman Sachs и JP Morgan.

Инвестиционните банкиране, способства за към 54% от приходите на немската финансова институция, което е надалеч по-малко като %, спрямо водещите щатски финансови институции.

Основната част от преструктурирането, ще е ориентирано към интервенциите на банката в Съединени американски щати и Азия. Разходите за преструктуриране през тази година, се чака да доближат 800 милиона $, по отношение на предходните таргети за 500 милиона евро, разяснява новият изпълнителен шеф на банката, представен от международните финансови медии.

Все още обаче, пред вложителите има доста неотговорени въпроси, а задачите на финансовата институция, по-скоро са пожелателни и не са подкрепени от детайлни проекти, които да са показани на необятната капиталова общественост. При всички положения, може да се заключи, че преструктурирането на компанията ще е нескончаем и тежък развой, изпълнен с прекалено много неустановеност.

От началото на годината, акциите на банката изгубиха близо 6 евро от цената си, или към 40%.

Случващото се с Deutsche Bank е нещо неповторимо. Защото за положително или неприятно то може да промени доста неща...

Инвеститорите са обезпокоени, че неналичието на поддръжка от страна на немското държавно управление, могат да доведат до по-нататъшни компликации за банката. Това пък съгласно тях е доста евентуално да подтикне банката към единственото решение - покачване на капитала.

Ироничен е фактът, само че компликациите за немската банка значително стартираха с политиката за " стабилизиране " на стопанската система на Европейски Съюз от страна на европейската централна банка и програмата на негативни лихви и рекордно изкупуване на облигации.

Това съществено утежни финансовите резултати на Deutsche Bank, което пък докара до повишение в търсената рентабилност от страна на акционерите купуващи техните облигации.

Новината за налагането на рекордни санкции върху банката бяха " последната капка с която чашата на търпението преля ".

Какво следва от тук нататък?

Сценариите за банката не са изключително положителни, най-малко за акционерите й. Повишаване на капитала звучи като най-логична стъпка. То обаче, най-вероятно ще е за сметка на актуалните акционери, като ще разводни капитала на банката при много ниски цени на акциите.

Според редица специалисти немското държавно управление надали ще остави банката да колабира. Тя е прекомерно огромна и значима освен за немската стопанска система, само че и за цялата финансова система.

Ако държавното управление не поддържа банката, това може да обезсмисли всички ограничения на европейската централна банка и " изхарчени средства на данъкоплатците ", като провокира резултата на доминото (който към този момент сме виждали до какво води), а за какво не и нова финансова рецесия.

Много е евентуално немското държавно управление да се включи, само че при по-ниска цена в акциите на финансовата институция, примерно когато станат по 10 $, или даже по-малко, съгласно някои пазарни наблюдаващи.

А косвените последици могат да са доста непредвидени - осъзнаване и напън върху ЕЦБ и Марио Драги, да промени " безумната политика " на негативни лихви, които така и така са със подозрителен резултат за стопанската система. Подобен напън е доста евентуално да пристигна точно от Германия и Меркел, които така и така не са измежду най-големите " почитатели " на провежданата парична политика сега.

Защото политиката на негативни лихви може да има и други косвени жертви в банковата система, а проблеми с още една супер-голяма финансова институция, като Deutsche Bank, може и към този момент да не могат да бъдат овладени.

Според отчет на МВФ, немската банка се трансформира в най-важната банка за стабилността на финансовата система. Т.е. срив на банката би провокирал максимален домино резултат след себе си. Банката влиза в категорията " прекомерно огромна, с цел да се провали ", като е с най-голямо значение дружно с още четири финансови институции - HSBC (HSBC), Credit Suisse (CS), JP Morgan (JPM), и Goldman Sachs (GS).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР