Все повече шедьоври, сътворени от природата, са застрашени заради климатичните

...
Все повече шедьоври, сътворени от природата, са застрашени заради климатичните
Коментари Харесай

Шедьоврите на природата са застрашени от изчезване

Все повече шедьоври, сътворени от природата, са застрашени поради климатичните промени, като да вземем за пример Големия бариерен риф в Австралия, предават Агенция Франс Прес и Асошиейтед прес. Агенциите се базират на най-новия отчет на Световния съюз за запазване на природата, в който се отбелязва, че под опасност са една трета от 252-те естествени забележителности, фигуриращи в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.

Затоплянето на климата е причина номер едно за сходно развиване на нещата, като то изпревари по значителност въздействието на инвазивните и екзогенни типове върху шедьоврите на природата.

Големият бариерен риф, най-голямата конструкция на Земята, сътворена от живи организми, е заплашен от стоплянето на океана и от повишението на неговата киселинност. Той бе добавен към листата на сериозно застрашените, паралелно със предпазените зони на Мексико в Калифорнийския залив.

Понастоящем 94 неповторими естествени забележителности са подложени на обилни или сериозни опасности поради редица фактори, като туризма, лова, пожарите и замърсяването на водите. Те са с 32 повече спрямо предходния оповестен отчет на Международния съюз за отбрана на природата през 2017 година

Около една трета от естествените неповторими творения са подложени на обилни закани, а седем на 100 от тях са в сериозно положение и се нуждаят от незабавни ограничения за отбрана, с цел да могат да бъдат избавени.

Климатичните промени съставляват доста висок риск за 83 от тези естествени чудеса.

Сред упоменатите в отчета последици от климатичните промени са редица феномени - от топенето на ледниците до избелването на коралите, от горските пожари до периодическите засушавания.

Върху застрашените шедьоври със мощно въздействие се оказа и пандемията от Ковид-19, се регистрира в отчета. Петдесет от естествените обекти на ЮНЕСКО са наранени от нея и от рестриктивните мерки, които тя породи. В позитивния доклад влиза намалелият туристически напън върху естествените екосистеми.

Но отрицателните фактори по никакъв начин не са за занемаряване. Затварянето на някои естествени забележителности води до намаляването на приходите за съхраняването им. Охраната им също е отслабена поради ограничаващите ограничения, което развързва ръцете за незаконни действия в тях, като бракониерство и противозаконна сеч.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР