Все повече се търсят хора с разнообразни умения, с мисленеТехническите

Все повече се търсят хора с разнообразни умения, с мисленеТехническите ...

Кодирането не е ключова предпоставка за ИТ кариера.


Все повече се търсят хора с разнообразни умения, с мислене

Техническите умения са наистина важни, но с възхода на изкуствения интелект, на преден план излиза креативността

Мнозина се опасяват, че ще станат неконкурентни в технологичния сектор, ако не притежават умението да програмират. Но според мениджъра на лондонския кампус за споделена работа на Google, техническите умения не са ключова предпоставка за кариера в ИТ сектора.

Когато за първи път влиза в технологичната сфера, Сара Дринкуотър счита себе си за „просто един кодер”. Но това възприятие се оказва невярно. Попадайки в страхотна компания като Google, тя вижда там невероятни мениджъри по развитие на бизнеса, търговци, специалисти по продажби и други технически хора. „Големите компании имат нужда от всички тези умения”, казва Дринкуотър пред CNBC.

Лондонският кампус на Google е приел няколко стартиращи фирми, на които дава възможност да работят и да развиват бизнеса си. Тези фирми нямат нищо общо с Google – проектът на интернет гиганта цели да им помогне на ранния етап на развитие.

Появата на изкуствения интелект (AI) означава, че технологичните служители вече не се нуждаят от техническо ноу-хау, тъй като AI е в състояние да автоматизира много от процесите, свързани с работата с дигитални платформи.
още по темата
Очевидно е, че техническите умения са наистина важни, но с възхода на AI ще виждаме все повече технологии, които и неподготвени технически хора могат да използват, за да задвижат AI в стартиращите фирми, смята Сара Дринкуотър.

Тя самата идва от сферата на хуманитарни науки и твърди, че фирмите от сектора на технологиите все повече търсят таланти от творческите индустрии, както и инженери. Дринкуотър отхвърля дори автобиографиите като документ, удостоверяващ колко успешен е даден специалист,обяснявайки, че индустрията вече се нуждае от хора с разнообразни умения.

„Мисля, че автобиографиите са малко остарели”, казва тя. „Все повече се касае за умения, все повече става въпрос за мислене. В малкия стартъп имате нужда от някой, който се чувства комфортно с идването си и започва да върши работа”.

Източник: technews.bg