Все повече са кибератаките с политически цели. Тези действия не

...
Все повече са кибератаките с политически цели. Тези действия не
Коментари Харесай

Все повече кибератаки с политически цели

Все повече са хакерските атаки с политически цели. Тези дейности не целят приключване на информация, а да кажат " ние ви атакувахме, няма по какъв начин да си отворите уеб страницата ". 

Това каза пред медиите националният координатор по киберсигурност Петър Кирков.

" Кибератаките са всекидневие. Заради несполучливата офанзива против институции преди към две седмици атакуващите трансформираха тактиката си. Нашата работа е да усъвършенстваме системата от отбрана ", сподели още Кирков.

Според него киберзащита не би трябвало да има единствено за страната.

" Киберзащитата би трябвало да има и за бизнеса. За страдание единствено 1/3 от компаниите образоват чиновниците си. Затова и страната пробва да увеличи това равнище ", добави той. 

Кирков взе участие в самодейност на Министерството на електронното ръководство за валидиране на пощенско-филателно издание, отдадено на десетото издание на „ Европейския месец на киберсигурността “.

Припомняме, че в средата на месец октомври Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира по отношение на публикувана в медии информация за хакерска офанзива против български уеб сайтове. Атаката е била от вида DDoS - разпределителна офанзива за отвод от услуга, оповестиха тогава от СГП.

От прессекретариата на президента Румен Радев осведомиха, че интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS офанзива, обвързвана със закъснение или краткотрайно ограничаване на достъпа до уеб страницата. Предприети бяха ограничения за понижаване на въздействието на офанзивата, като в нито един миг не е имало посягане върху наличието на уеб страницата, а единствено затрудняване на достъпа до него.

След случая зам.-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че е открито съответното лице, направило хакерската офанзива против български държавни уеб сайтове. То се е намирало на територията на Русия.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР