Все повече са българите зад граница и ние трябва да

...
Все повече са българите зад граница и ние трябва да
Коментари Харесай

Румен Радев призова сънародниците ни в САЩ да се върнат и да се борят за България

Все повече са българите зад граница и ние би трябвало да вършим всичко допустимо вие да бъдете освен духовно част от родината, само че и да сте дейни участници в обществено-политическите процеси в България.

Това съобщи президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк с наши сънародници, които живеят и работят в Съединени американски щати.

В Генералното ни консулство президентът Румен Радев означи Деня на Независимостта на България с представители на нашата общественост в Съединени американски щати и ги поздрави с празника.

" Затова, когато българите зад граница ми зададат въпроса " Кога ще се оправи България, с цел да се върнем? ", ще им кажа: Заповядайте - борете се за България, тя е ваша татковина " , акцентира Румен Радев.

По думите на президента, сънародниците ни зад граница би трябвало да имат право и опция да вземат участие в българската политика, което ще е тласък и да се върнат в родината си.

Държавният глава п ризова за поддръжка за препоръчаната от него законова смяна, даваща опция на българи по рождение, придобили двойно поданство в страни от Европейски Съюз и в развити демокрации като Съединени американски щати, Канада, Швейцария - да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент - по този начин, както е в болшинството от развитите страни. Според него те могат да бъдат доста потребни за страната ни с високо обучение и опит , които са придобили.

България има потребност от непримирими хора и от необратимост на демократичните процеси , посочи Румен Радев.

По думите му, с цел да бъде България заслужен член на европейското семейство, би трябвало да има доста по-голяма независимост на медиите, господство на закона, транспарантни, отчетни и виновни институции , и най-много интензивно гражданско общество, овластено да реализира по-голям надзор и присъединяване в ръководството на страната.

Най-важното за позитивните промени в България не е единствено размерът на вложенията и еврофондовете у нас, а в какво те биват влагани, добави още Радев.

На срещата президентът прикани сънародниците ни да бъдат по-активни и по-сплотени, с цел да образуват своя организация, приета на федерално равнище. " Това ще консолидира още повече българската общественост, което е причина да се решат някои въпроси като разкриване на директна въздушна линия сред България и Съединени американски щати, за отпадане на визите ", уточни президентът.

Българите в Съединени американски щати са към този момент съвсем половин милион, а броят на чиновниците на посолството и на консулствата не е повишен, съобщи президентът и изрази вяра да се обезпечат средства тази диспропорционалност да се промени , с цел да получават сънародниците ни положителни административни услуги.

Президентът Румен Радев е в Ню Йорк за присъединяване в 74-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР