Все повече родители в община Елин Пелин се решават да

...
Все повече родители в община Елин Пелин се решават да
Коментари Харесай

В община Елин Пелин работи програма в подкрепа на раждаемостта

Все повече родители в община Елин Пелин се вземат решение да имат трето дете. Вече втора година там действа общинска стратегия за финансово подкрепяне на фамилиите, с цел да се подтиква по-висока раждаемост.
Жителите на Елин Пелин са малко над 7 400. Градчето е на 20 км от столицата, по тази причина и безработицата клони към нула. Статистиката за демографския приръст обаче е в унисон с националната. Населението застарява, а фамилиите всеобщо се лимитират до едно дете. Ръководството на общината има визия за справяне с казуса, по тази причина от предходната година влиза в деяние специфична разпоредба за поощряване на раждаемостта посредством система от финансови тласъци. 

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов изяснява пред " Хоризонт ", че концепцията е парите за подкрепяне да се дават качествено - по избрани критерии за качество на живот, за ценз и липса на данъчни отговорности -  " Това го вършим, с цел да не отидат парите единствено в едни групи и да няма резултат от тях ".
Наредбата планува от 200 лв. еднократна помощ при раждане на първо дете до 1500 за трето. Сред въведените критерии са още адресна регистрация в общината най-малко на единия родител и постоянно навестяване на учебно заведение от другите деца в фамилията. 
Семействата, получили подкрепяне от общинския бюджет, към този момент са няколко десетки. 
Повече информация по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР