Все повече преки и косвени доказателства свързват главния секретар на

...
Все повече преки и косвени доказателства свързват главния секретар на
Коментари Харесай

Скъп часовник и много снимки. Какви доказателства свързват Живко Коцев с обвинените в контрабанда

Все повече директни и косвени доказателства свързват основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев с незаконна група, в която прокуратурата твърди, че са членували директорката на митниците Петя Банкова , Марин Димитров , синът му Стефан Димитров и Никола Николов - Паскала .

Близо седмица след акцията, Банкова и татко и наследник Димитрови, проверяващите управляващи към момента не дават подробна публична информация по случая. В избрани медии обаче бяха публикувани серия доказателства от делото, които удостоверяват познанството сред обвинените и Коцев. Дори удостоверяват, че той е получавал дарове от тях.

Това стана ясно по време на съвещанието на (СГС) в събота, на което Петя Банкова и Стефан Димитров бяха оставени за непрекъснато в ареста. Тогава арбитър Тони Гетов изрази неразбиране за какво на Живко Коцев също не е било повдигнато обвиняване - против него също са събрани уличаващи данни.

Всичко това се разви на фона в оставка Николай Денков , че висши представители на прокуратурата и вътрешния министър Калин Стоянов са упражнили напън върху Коцев да подаде оставка. Той направи това в деня на акцията в митниците, само че в петък и остана на поста.

В понеделник пък Денков против краткотрайния основен прокурор Борислав Сарафов .
Мълчание на проверяващите органи
Акцията против хипотетичната незаконна група за контрабанда на цигари беше осъществена от Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС), Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК) и Софийската градска прокуратура (СГП) в сряда.

Единствената публична информация по случая към този момент пристигна на идващия ден от СГП. Тогава стана ясно, че Банкова, Марин и Стефан Димитрови са упрекнати за присъединяване в незаконна група, работила от началото на 2023 до 3 април 2024 година В нея влиза и обвиненият като контрабандист Паскала, който е разгласен за търсене. Освен за самото присъединяване в бандата, тримата арестувани бяха упрекнати и за търговия с въздействие.

На 4 април стана ясно, че основният секретар на Министерство на вътрешните работи изненадващо е подал оставка. Решението му беше обяснено от Денков и " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) с извършен върху него напън. От групировката даже обявиха, че не знаят къде е Коцев. В края на деня в уеб страницата на Министерство на вътрешните работи се появи негова писмена позиция, в която той декларира, че просто е решил да напусне системата.

На 5 април стана ясно, че номинираният за длъжностен министър председател Димитър Главчев има намерение да остави сегашния вътрешен министър Калин Стоянов на поста му. Малко по-късно Денков даде брифинг дружно с Коцев, който удостовери, че е бил подложен на напън да се отдръпна от поста си, само че е решил да не се поддаде.
Първи неофициални данни
Още същата вечер започнаха да излизат първите неофициални данни за възможната връзка на основния секретар на Министерство на вътрешните работи със арестуваните за контрабанда. Те пристигнаха първо от основния редактор на " 168 часа " Слави Ангелов, който беше поканен в " Панорама " по Българска национална телевизия да разяснява случая.

" Днес аз получих информация, която не е обвързвана с каналите за приключване на информация. Тоест, не е следена. И от тази информация, която аз получих, знам, че има много доказателства, които свързват основния секретар със схемата на така наречен Паскала ", сподели журналистът, наблягайки, че има вяра на източника си.

На идващия ден, 6 април, беше планувано съвещанието на Софийски градски съд по ограниченията за неотклонение на Банкова и татко и наследник Димитрови. Непосредствено преди него на Марин Димитров му прилоша и беше откаран в незабавната болница " Пирогов ". В правосъдната зала останаха единствено шефката на митниците и Стефан Димитров.
Доказателства в съда
В пледоарията си прокуратурата разказа, че Димитрови са работили като медиатори на Паскала при контрабанден импорт на цигари в България. Обвинението твърди още, че Банкова се е срещала неведнъж с тях и те даже са ѝ повлияли да направи кадрова промяна в митницата в Лесово.

Сред доказателствата, показани от СГП, беше и видео-техническа експертиза на фрагменти от камера на летище София. На тях е сниман Коцев да получава от Димитров-младши кутия. За нея проверяващите настояват, че е съдържала безценен часовник, за който ДАНС разполага с данни, че по-късно основният секретар е носил на ръката си.

По време на правосъдното съвещание прокуратурата изиска да прожект
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР