Все повече правителства по света използват Фейсбук, за да разпространяват

...
Все повече правителства по света използват Фейсбук, за да разпространяват
Коментари Харесай

За две години двойно повече правителства лъжат и тормозят опозицията във "Фейсбук"

Все повече държавни управления по света употребяват " Facebook ", с цел да популяризират неистини, да потискат опозицията и да се намесват в други страни. Само за две години броят им се е удвоил и към този момент в към 70 страни най-малко една партия или институция манипулира обществените мрежи.

Това демонстрира задълбочено изследване на откриватели от Оксфордския университет, представено от в. " Ню Йорк таймс ".

" Facebook " остава главната цел на дезинформационните акции. " Технологиите на обществените мрежи дават нови способи за деяние на пропагандата и дезинформацията ", разяснява Саманта Брадшоу, която е един от създателите на проучването.

Вече не става въпрос за обособени хакери или деятели, нито за младежи, събиращи кликбейти от мазето, показва шефът на Оксфордския интернет институт Филип Н. Хауърд.

Поне седем страни са се пробвали да въздействат на други страни: Китай, Индия, Иран, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия и Венецуела.

Тези благоприятни условия към този момент не са единствено по силите на огромните държави; по-малки страни към този момент елементарно могат да проведат свои интервенции, с цел да лимитират правата на индивида, да дискредитират съперници и да подтиснат недоволството. Сред дадените образци са Азербайджан, Зимбабве и Бахрейн. Разследвания на дезинформационни акции в Мианма демонстрират, че военни са били обучавани от съветски сътрудници по какъв начин да употребяват обществени мрежи.

Възходът на Китай

Китай се нарежда като мощен състезател на световно равнище в последната година. Страната от дълго време употребява агитация на национално равнище, само че митингите в Хонконг демонстрираха, че уголемява напъните си. През август " Facebook ", " Туитър " и " Ютюб " изтриха сметки, свързани с Пекин и разпространявали дезинформация за митингите.

Изборите в Съединени американски щати

На изборите за президент в Съединени американски щати следващата година и непознати, и американски групи могат да приложат тактиките, употребявани от Русия през 2016 година Техниките се популяризират и това е рисковото, разяснява шефът по следствията в анализаторската компания Graphika Бен Нимо. " Всеки, който желае да повлияе на изборите през 2020 година, може да копира съветските интервенции от 2016 година "

Алгоритми, не реклами

Рекламите във " Facebook " не са главният притежател на дезинформация – акциите вместо това избират да основават " вирусно " наличие, което се популяризира елементарно с помощта на логаритмите на обществената мрежа.

Регулацията се концентрира върху наличието, сочи Брадшоу, само че казусът са огромните структурни дефекти на " Facebook ", които улесняват разпространяването на неистини. А обществената мрежа не е взела ограничения по отношение на тях.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР