Все повече наши студенти кандидатстват в инженерни специалности в чужди

...
Все повече наши студенти кандидатстват в инженерни специалности в чужди
Коментари Харесай

Все повече наши студенти търсят инженерни специалности в чужбина

Все повече наши студенти аплайват в инженерни специалности в непознати университети. През последната година 30% от задграничните студенти в Европа, измежду които и от ден на ден българи, се насочват към такива стратегии. Това демонстрира класацията на най-желаните специалности измежду задграничните студенти в Европа, показана през вчерашния ден от консултантска къща " Дарби " на прага на новата кандидатстудентска акция в непознати вузове. Тазгодишното ревю за образованието в чужбина е на 21 септември в София, а на 29-и - във Варна.

Икономическите специалности не престават да са неоспорим водач по известност (над 35% от кандидатите), само че развиването на софтуерния бранш и дефицитът на съответно готови експерти още веднъж насочва вниманието към инженерните специалности, изясняват просветителните консултанти. На трето място по интерес са изкуствата и дизайнът, следвани от правото и компютърните специалности, които са отделени в независим клон, друг от инженеринг и технологии и заемащ дял от към 15% учащи се студенти. В топ 10 на най-желаните специалности измежду задграничните студенти са още медицинските посоки като здравни грижи и други, езиците, архитектурата, всеобщите връзки и медицината и стоматологията.

Покачването на интереса към инженерните стратегии, и то в мощни, механически университети, да вземем за пример е оригиналност за Холандия, където групата на българските студенти към този момент е на 6-о място (България е източноевропейската страна с най-вече студенти в Ниската земя). Те изместват стратегиите по изкуства и дизайн, които бяха известни в предходните години. В Холандия още веднъж най-вече студенти избират да учат бизнес, мениджмънт и стопанска система, само че на второ място като най-популярна компетентност се подрежда логиката на психиката. Т.г. се регистрира и растеж на заминаващите за типичен, проучвателен университети, които за първи път от 5 година насам са малко повече от тези, избиращи вузове по приложни науки.

Интересът към кандидатстване на българските студенти в Дания леко понижава, най-много поради стесняване на приема на непознати студенти и по-трудните условия. Вместо това повече младежи се ориентират към търсене на стратегии на британски език в други скандинавски страни - най-много Швеция, където има растеж от 5% на интернационалните студенти, само че в множеството случаи на равнище магистратура. През последните години непрекъснато нараства броят на българските студенти в Германия и към този момент надвишава 6840 души.

Въпреки Брекзит ползата към Англия не спада. Различното тази година е стремежът към презастраховане на българските младежи, които към този момент избират да аплайват в няколко страни по едно и също време. В момента на Острова има към 6 хиляди български студенти. Точната обща численост на избралите да получат висше обучение зад граница българи обаче не е известна, защото въпросните данни се събират от разнообразни институции и не са цялостни.

 

ТЕНДЕНЦИИ

Образованието към този момент не е приоритет единствено на възпитаници и студенти. Много изявени експерти в разнообразни сфери не престават да се квалифицират. Нуждите на работещите експерти стават все по-значим фактор и към този момент са приоритет за доста от прогресивните образователни заведения, които модифицират стратегиите си, като оферират повече онлайн модули и гъвкави форми на образование.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР