Все повече млади хора у нас искат да работят, докато

...
Все повече млади хора у нас искат да работят, докато
Коментари Харесай

Все повече младежи у нас искат да работят, докато учат

Все повече младежи у нас желаят да работят, до момента в който учат. Данните са от ново национално изследване на бизнеса.  А като своя първа работа младежите най-често избират сферата на услугите.

България към момента е в дъното на европейската ранглиста по брой младежи, които нито учат, нито работят. Ново проучване демонстрира, че единствено 20% от младежите в страната сред 18 и 24 години имат работа.

В същото време близо 90% от тези, които сега учат, споделят, че биха почнали паралелно и работа, стига да е с положително възнаграждение и гъвкаво работно време.

Така да вземем за пример операторът Кристина оборва статистиката, че младежите у нас са мързеливи. Започва първата си работа още на 15 като раздавач на флаери, а по-късно е пиколо и аниматор.

" Не е било нужно сама да си изкарвам парите, просто желаех да опитвам нещо друго и ново и да се срещам с нови хора ", споделя пред Нова тв тя.

Вече на 18 и студент по стопанска система Кристина още веднъж работи. Помага с информация и препоръки на консуматори на услуги от целия свят. 

" Имам задоволително свободно време, единствено 3 дни съм на университет и няма смисъл единствено да разходвам пари по всички страни ", сподели още Кристина.

Интернет е главният източник за търсене на работа, демонстрират данните. Над 80% от младежите се доверяват на мрежата, а единствено 20% - на Бюрото по труда или организациите за асортимент на фрагменти. Липса на информация, а не на предпочитание за работа води до ниската претовареност измежду младите, споделят специалистите.

" 90% от запитаните младежи заявяват, че биха работили почасово през интервала на своето обучение. Отново 90 %, споделят, че е извънредно значимо да практикуват това, което са научили през интервала на своето обучение ", добави Кристина Кънева от организация за онлайн проучвания.

Въпреки това за своя първа работа младежите избирали най-често нискоквалифицирани позиции.

" Младите хора в действителност не схващат какви благоприятни условия имат за първа работа и автоматизирано се ориентират към хотелиерство, ресторантьорство и не търсят толкоз кариерно развиване, колкото единствено заплата ", добави вицепрезидентът на аутсорсинг компания  Кристина Иванова.

Като водещ претекст за започване на работа младежите показват именно  заплащането. Едва 10% избират работно място, с цел да натрупат опит и познания.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР