Все повече масови грабежи се извършват в Нигерия, въпреки репресиите

...
Все повече масови грабежи се извършват в Нигерия, въпреки репресиите
Коментари Харесай

Гладни бунтове в Нигерия

Все повече всеобщи грабежи се правят в Нигерия, макар репресиите и апелите за успокоение, след две седмици митинги, които наподобява последователно прерастват в гладни протести в най-населената страна в Африка, съобщи БНР, базирайки се на AFP.

Видеоклипове, циркулиращи в обществените мрежи, шокираха през вчерашния ден Нигерия. Те демонстрираха плячкосването на склад за хранителни артикули в Джос, Централна Нигерия, където се съхраняват десетки хиляди торби със зърно, ориз и пакети с макаронени произведения, които са били предопределени за разпределяне на популацията по време на карантината през март и април. Малки групи хора нахлуха в склада, с цел да вземат храна. Няколко часа по-късно не бе останало нищо, хората избягаха с всички торби със зърнени храни, споделя публицист на AFP от мястото на събитието.

" И по този начин, по време на затварянето бяхме гладни, а те криеха храната! ", възкликва Мафег Пам, жителка на Джос. " Какво държавно управление имаме? Ние сме слаби и мнозина гладуват ". " Те крият тази храна от началото на карантината (края на март). Всички цени са се нараснали. Как да оцелеем? ", сподели Мохамед Ибрахим по пътя към склада, цялостен с хора, носещи торби с печати " Не е за обмен. Правителство на Нигерия ". В няколко града на страната всеобщите грабежи не престават, като да вземем за пример в Еде в югозападния щат Осун, където няколко хиляди души също нахлуха и разграбиха голям склад за храни и блокираха трафика в града в петък. Къщи на локални политици станаха обект на набези в няколко щата.

В Лагос обаче обстановката се поуспокои и треската отшумя след дни на невиждано принуждение, което изцяло сковава града. Снощи началникът на полицията излезе с изказване, с цел да призове тълпите за ред. " Достатъчно. Актовете на вандализъм, безпорядък и принуждение, които доведоха до разграбване на магазини, търговски центрове и хранилища, ни задължават да спрем това клатушкане към безредица “. Нигерия, най-големият производител на нефт в Африка с 200 милиона души население, е разтърсена от протестно придвижване, почнало в Лагос преди две седмици против полицейско принуждение. След това то прерасна в антиправителствени демонстрации. Дванайсет души бяха убити при смазването на митингите по информация на " Амнести интернешънъл ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР