Все повече компании заменят хората на поточните линии с индустриални

...
Все повече компании заменят хората на поточните линии с индустриални
Коментари Харесай

Най-големите работодатели: Хората свършват, а заплатите растат

Все повече компании заменят хората на поточните линии с индустриални роботи

© Цветелина Белутова Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук. Най-много хора още веднъж са наемали фирмите, които работят за експорт, и ритейлърите.За пръв път от няколко години оръжейните фабрики са съкращавали личен състав. 10% от общо наетите хора в България работят в 300-те най-големи компании по доходи 2018 г.Няма хора. Това изречение може да се чуе от устата на от ден на ден мениджъри и бизнесмени през последните няколко години. С растежа на стопанската система потребността от квалифицираната работна ръка се усилва, а поради влошаващата се демография решението на задачата се усложнява от ден на ден.

Изминалата 2018 година не прави изключение. Безработицата доближи исторически ниски равнища (5.2%), броят на заетите пораства (макар и много по-слабо по отношение на 2017 г.), а с тях и възнагражденията в съвсем всички браншове от стопанската система (средно с 9.4% за 2018 г.). Ако се вземат поради и данните на статистиката от първото тримесечие на 2019 година - тази наклонност продължава, а темпът на повишаване на междинната работна заплата и на заетите в стопанската система даже се ускорява. Допълнително масло в огъня налива и страната, която продължава да подвига и възнагражденията в публичния бранш и минималната работна заплата.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

За бизнеса това значи по-висока цена на труда, в това число и на неквалифицираната, и преосмисляне на капиталови проекти, учредени на упованието за относително ниски заплати. Първата " жертва " на тази наклонност падна тъкмо през предходната година – производителят на тапицерии за седалки за автоиндустрията " АЛС България " (собственост на канадската Exco Technologies) разгласи, че затваря фабриките си в страната поради дефицит на служащи, вдигнатите заплати и липса на контракт с BMW.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ако погледнем данните за 100-те сдружения с най-вече чиновници в извадката на топ 500 по доходи (т.е. измежду фирмите с над 70 млн. лева годишен оборот) – през предходната година те са основали чисто над 1000 работни места , което е много по-ниско спрямо година по-рано (около 9 хиляди през 2017 г.). Ако погледнем общата картина, съгласно данните на Национален статистически институт наетите през 2018 година са се нараснали с 10 хиляди души на годишна база.

Персоналът в топ 100 доближава общо над 228 хиляди, което е растеж от едвам 0.44% на годишна база за тази група компании. За сметка на това измежду фирмите в първите 100 позиции към този момент влизат единствено такива с над 1000 души средногодишен брой на заетите. Тоест сдруженията порастват измерено освен през доходи, само че и през цифрата на работещите за тях.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Ако се огледа общата ранглиста на 300-те най-големи компании, техните чиновници са 280 хиляди. Това е тъкмо 10% от общо наетите хора в страната през предходната година. Като броя за работещите от 2.8 млн. включва и стотици хиляди, заети в обществения бранш.

Секторният прорез демонстрира, че и през предходната година новите работни места не престават да са главно в промишлеността, ритейл, аутсорсинг и IT. Водеща още веднъж е ролята на експортно насочените сдружения, без значение дали става въпрос за експорт на артикули или на услуги. За пръв път от няколко години обаче оръжейните фабрики са съкращавали личен състав.

Романтиката е в машините, за експорт

Износът на машини, елементи и съставни елементи за автоиндустрията отбелязва непрекъснат растеж през последните няколко години. А вложенията в нови индустриални мощности или разширението на остарели продължиха и през 2018 година Логично – част от новите работни места в работодателския топ 100 през предходната година идват тъкмо от такива сдружения. Едно от тях е американският производител на датчици " Сенсата технолоджис ", който има цех в Пловдив, звено за развойна активност в София, а скоро разгласи и нова инвестиция в завода си в Ботевград. През предходната година компанията е траяла да усилва личния състав си, а поради поръчката за още индустриални мощности тази наклонност ще се придвижи и през 2019 година

По сходен метод продължава да се разраства и групата Teklas, която създава произведения от каучук, пластмаса и метал за горивните, охладителните и спирачните системи на колите, а клиенти са й на практика всички водещи автомобилни компании. Най-големите фабрики на турското сдружение са в България - четири в Кърджали и по един в Крумовград и Момчилград. Цялата продукция се изнася за Европа, Азия и Северна Америка. През 2019 година компанията разгласи, че стартира построяването на седмия си цех - във Враца. Внушителен растеж на личния състав има и в едно от сдруженията на турския производител на стъкло Sisecam - " Пашабахче ", което е профилирано в производството на домакинско стъкло. Прави усещане обаче и спадът в заетите с над 100 души в японския производител на автомобилни кабели " Язаки България ", който има три завода в България - в Димитровград, Сливен и Ямбол. Компанията не е обявявала съкращения или пък че желае да приключи активността си в страната. " Капитал " научи, че спадът на заетите е краткотраен, до момента в който производството се пренастрои по нови контракти, и за година ще бъде преодолян.

Hello, how can I help you

За поредна година числеността на личния състав си не престават да усилват и представителите на аутсорсинг промишлеността. Почти всички компании от бранша, които са показани в топ 100 на работодателите, са наемали още хора. Така общият чист резултат е 930 нови работни места по отношение на 2017 година

Търговските вериги също не престават да отварят нови обекти из страната, надлежно и да основават вакантни работни позиции. Така общо заетите в петте най-големи ритейлъра в страната към този момент са надхвърлили 20 хиляди души през 2018 година

Без оръжие

Не всички компании, които работят за външни пазари, са траяли да наемат хора през предходната година. Оръжейната индустрия да вземем за пример е съкращавала личен състав. През предходната година петте огромни производителя са освободили сумарно над 630 души. Това обаче е 3.3% от общо наетите в бранша съвсем 19 хиляди души. А зад съкращенията на работни позиции стои по-слабото показване на оръжейните фабрики и търговци в България за предходната година. Спадът на оборотите на годишна база е точно при най-големите производители на оръжие и муниции (с близо 30%). Причините са сложни – мощна 2017 година, т.е. висока база за съпоставяне, по-малко поръчки от обичайните пазари, подозрения за доставки с неприятно качество, което е довело до неустойки за милиони.

Освен до неотдавна бумтящия оръжеен бранш работни позиции са съкращавали държавните мастодонти и някои компании с по-неравномерни поръчки през годината. А гладът за квалифицирани фрагменти явно ще продължи най-малко до идващия стопански спад. В по-дългосрочен проект обаче моделът на икономическо развиване, учреден на ниските разноски за труд, ще се изчерпи. И някои бизнеси към този момент започнаха да осъзнават това, подменяйки хората на поточните линии с индустриални роботи. Въпросът е какъв брой бързо може да се случи тази промяна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР