Все повече компании от Швеция инвестират у нас през последните

...
Все повече компании от Швеция инвестират у нас през последните
Коментари Харесай

Около 200 млн. евро шведски инвестиции у нас



Все повече компании от Швеция влагат у нас през последните години. Шведските вложения в България доближават 200 млн. евро. Благодарение на тях у нас са се разкрили близо 9 000 работни места. Това стана ясно на среща сред заместник-министъра на стопанската система Лилия Иванова и посланика на Кралство Швеция у нас Луиз Бергхолм, пишат от пресслужбата на Министерството на стопанската система.

В хода на срещата дипломат Бергхолм показа данни от изследване на българския бизнес климат, направено в скандинавската страна. Според изследването шведските компании са положително настроени към растящия капацитет за вложения в България . По думите ѝ шведски компании неотдавна са декларирали желанията си за вложения и уголемение на производството в страната ни.

Бергхолм уточни и че индустриалният колос АББ е оповестил неотдавна, че ще разшири активността си и стартира построяването на нов цех в Петрич , който се чака да разкрие над 400 работни места.

Посланикът добави, че автомобилната компания " Волво " ще отвори спомагателна индустриална мощ във Велико Търново , а софтуерната компания " Стилфронт " към този момент е направила инвестиция на стойност 10 млн. евро , придобивайки българска компания за видео игри.

На срещата стана ясно още, че при започване на идната 2019 година ще бъде основана Шведско-българска комерсиална камара в страната ни. Също по този начин се приготвя бизнес конгрес в Стокхолм, в който присъединяване ще вземат евентуални сътрудници от двете страни.

 Съединени американски щати, Швеция и Италия с предложения за изтребители
Съединени американски щати, Швеция и Италия с предложения за изтребители

F-18, F-16 и " Грипен " са новите машини

Търговията сред двете страни също бележи непрекъснат растеж, а българският експорт за Кралство Швеция се е удвоил в последните няколко години. С амо за първите 6 месеца на 2018 година износът ни към скандинавската страна се е нараснал с 15.3 % и е на стойност 106 млн. евро. Това разгласи от своя страна Лилия Иванова.

Икономическият заместник-министър уточни още, че двете страни имат по-голям капацитет за развиване на комерсиалните си връзки като уточни секторите хранително-вкусова, мебелна, текстилна индустрия и ИКТ като предпочитани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР