Все повече изследвания показват, че по всяка вероятност мръсният въздух

...
Все повече изследвания показват, че по всяка вероятност мръсният въздух
Коментари Харесай

Свързат един конкретен фактор с аутизма. И не, не става дума за ваксините

Все повече проучвания демонстрират, че по всяка възможност мръсният въздух би могъл да бъде обвързван с малко по-висок риск от развиване на аутизъм при децата.

Учени са проучили над 130 000 раждания във Ванкувър, Канада в интервала 2004 – 2009 година Измежду тях към 1 % от децата са били диагностицирани до 5-годишна възраст със заболяване от спектъра на аутизма. Ако по време на бременността обаче майките им са живеели в квартали, чийто въздух е бил кондензиран с по-големи равнища на азотен оксид (вещество, което постоянно се асоциира с автомобилния трафик), рискът от аутизъм скача до 1,7 %.

Дори когато регистрират фактори като пола на детето, месецът и годината на раждането, възрастта на майката и мястото на раждане, както и приходът, се оказва, че само излагането на по-високите равнища на азотен оксид (и в доста по-малка степен на PM2.5 и въглероден диоксид) усилват риска от това заболяване.

Въпреки че новото изследване е внушително и направено измежду голям брой хора, самостоятелни специалисти предизвестяват да не бързаме със заключенията, защото нарастването е доста малко.

„ Нека си представим 1500 раждания във Ванкувър, където е направено изследването. Ако те са същите, като тези в проучването, 15 от децата ще са диагностицирани с аутизъм “, споделя професор Кевин Маконуей, който няма общо с отчета.

Въпреки че други проучвания демонстрират, че мръсния въздух може да си проправи път до плацентата и да повреди зародиша, това съответно изследване не открива причинно-следствена връзка сред мръсните частици и аутизма. Също по този начин си коства да отбележим, че улиците на Ванкувър кардинално не са с най-замърсения въздух на света.

„ Лесно е да открием съвпадения, при които хем настъпват промени в околната среда, хем малко повече хора са диагностицирани с аутизъм - споделя доктор Джеймс Кюсак, още един самостоятелен специалист. – Изследването не дава доказателства, че мръсният въздух провокира аутизъм. “

Въпреки това от ден на ден научни писания откриват евентуална връзка сред замърсяването и аутизма. В началото на ноември откриватели от университет " Монаш " в Шанхай оповестиха, че децата, изложени на фини прахови частици от външно замърсяване, имат нараснал риск от развиване на аутизъм с до 78%. Фините прахови частици са виновни и за необятен набор белодробни болести. Годишно, поради такива проблеми, в България умират повече от 18 000 души, а в международен мащаб жертвите на мръсния въздух са към 7 милиона.

„ Може би мръсният въздух в действителност усилва риска от аутизъм. А може би бъркаме – заключва проф. Конуей. – Това ново проучване дава още доказателства, само че съгласно мен към момента не можем да знаем с безспорна сигурност. “

Изследването бе оповестено тази седмица в JAMA Paediatrics.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР