Все повече информация излиза за инцидента край иранския бряг, при

...
Все повече информация излиза за инцидента край иранския бряг, при
Коментари Харесай

Кой унищожи US шпионския безпилотник?

Все повече информация излиза за случая край иранския бряг, при който американски безпилотен шпионски аероплан беше свален. От Вашингтон признават за загубата, само че са безапелационни, че дронът „ Тритон” не е навлизал във въздушното пространство на ислямската република. В Техеран, предстоящо, считат друго – че са дали отговор на „ нападателно и провокативно действие” от страна на Съединени американски щати.

Случилото се дори даде опция на Иран да се похвали с опциите на военнопромишления си комплекс.

Ловецът

Според близката до властта в Иран осведомителна организация ФАРС безпилотният аероплан е бил изумен от Революционната армия благодарение на създаден в страната зенитно-ракетен комплекс. Става дума за системата „ 3 хордад” (хордад е третият месец от иранския календар – б.р.), която беше показана публично през 2014 година, а 18 месеца по-късно и влезе на въоръжение.

Комплексът може да следи по едно и също време до 4 цели и да стреля по тях с 8 ракети. Предназначен е за битка с изтребители, бомбардировачи и крилати ракети, летящи на до 27 000 метра височина. Особеното в тази ситуация е, че всички съставни елементи – радар, насочваща система и ракетна установка, са инсталирани на един камион.
Иран твърди, че е свалил американски шпионски дрон Американските военни в последна сметка потвърдиха тази информация
Иранските военни съпоставят „ 3 хордад” с съветския С-300, който е на въоръжение и в българската войска. Платформата се модернизира непрестанно, като сега е способна да пази периметър с радиус от към 75 км.

По непотвърдени данни комплексът е бил разполаган и в Сирия, като точно установките са били цел на няколко израелски въздушни набези в разтърсваната от революция арабска страна.

Плячката

„ Нортроп Груман” MQ-4C „ Тритон” е военноморската трансформация на един от първите всеобщо употребявани безпилотни самолети – „ Глобал Хоук”, който е на въоръжение от края на 90-те. Основното му предопределение е наблюдаване и разузнаване в зони, които се считат за прекомерно опасени за ангажирането на пилотирани машини.

„ Тритон” направи първия си полет през 2013 година, а предходната година публично стана част от арсенала на американските Военноморски сили. Той излетява от сухоземна база и може да прекара до 30 часа във въздуха на оптималната височина от 18 000 метра. Далечината на полета е над 15 000 км. Турбореактивният му мотор му дава оптималната скорост от 575 км/ч.
Снимка: iStock
Дистанционно го ръководят трима души.

По първични данни, днешният случай е първи, в който разследващ аероплан от семейството на „ Глобал Хоук” бива свален.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР