Все повече и повече възрастни хора в Германия карат по-стари

...
Все повече и повече възрастни хора в Германия карат по-стари
Коментари Харесай

Рискът от инциденти се увеличава с възрастта на автомобила и водача

Все повече и повече възрастни хора в Германия карат по-стари коли, споделят специалистите по сигурност на придвижването от Dekra. Това крие риск от злополуки. Има връзка сред възрастта на транспортното средство, възрастта на лидера и риска от акцидент.

Това е една от констатациите от Доклада за пътна сигурност на Dekra за 2021 година „ Мобилност в преклонна възраст “, основана на личните им оценки на формалната статистика на произшествията. Като цяло делът на тази причина е подложен на доста дребни съмнения с увеличение на възрастта на транспортното средство. На пръв взор възходящата възраст на колите не играе роля за риска от злополука с телесна щета – само че единствено в случай че не се вземе поради пробега.

По принцип междинният годишен пробег понижава, колкото по-стар е автомобилът. Това води до възходящ риск от злополуки с увеличение на възрастта на транспортното средство. „ Тази картина се ускорява, когато основният провинен за произшествията с телесна щета и възрастта на транспортното средство се преглеждат дружно “, споделя специалистът на Dekra Валтер Нивьонер.

Според отчета на Dekra съвсем 50 % от злополуките в цялата страна, в през 2019 година, са породени от този фактор. Тази стойност нараства с възрастта на транспортното средство и доближава дял от 59,4 % за коли, които са на възраст дванадесет или повече години. Ако се огледа и възрастта на лидера, излиза наяве, че по-големият дял на произшествията, породени от възрастни жители през 2019 година е бил към 70 % за транспортни средства, които са били на най-малко дванадесет години.

Цифрите демонстрират, че по-нататъшното развиване на технологиите на транспортните средства несъмнено има капацитет да понижи броя на произшествията като цяло, както и риска от произшествия с пострадвания. Нарастващата междинна възраст на колите – в Германия тя се повишава непрекъснато от 2001 година от 7,1 години тогава до 9,8 години при започване на 2021 година – забавя намаляването на броя на пътнотранспортните катастрофи.

Между 2005 и 2009 година се „ означиха “ в статистиката най-вече младите начинаещи водачи каращи транспортни средства на 10 и повече години – повече от половината от тях са претърпели произшествия със остарели транспортни средства. С увеличението на възрастта на лидера се усилва и възрастта на транспортните средства, взели участие в произшествието. Сред хората на възраст от 55 до 64 години делът на транспортните средства над 10 години е 30,6 %. Във възрастовата група 65+ цената нараства до 34,1%, само че е под общата междинна стойност от 35,9%.

В сравнителния интервал от 2015 до 2019 година се следят обилни промени. При колите на 10 и повече години се следи нарастване с до 3,5 процентни пункта при по-младите водачи до 30 години и с до 4,8 процентни пункта при идващите възрастови групи до 65 години. При възрастовата група 65+ нарастването е даже с 8,6 процентни пункта до 42,7 %. Това значи, че делът на възрастните жители със остарели транспортни средства в статистикката на злополуките е много над междинната обща стойност от 39,6 %. Данните за произшествията за 2020 година, не демонстрират огромни промени в това отношение - съгласно Dekra към този момент не се вижда поврат на наклонността.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР