Все повече хотелиери по Черноморието наемат работници от други страни.

...
Все повече хотелиери по Черноморието наемат работници от други страни.
Коментари Харесай

Над 600 работодатели са наели сезонни работници от страни извън ЕС

Все повече хотелиери по Черноморието наемат служащи от други страни. До средата на юни в Инспекцията по труда във Варна са подадени над 600 уведомления от работодатели, назначили чиновници от трети страни. Очаква се до началото на юли двойно да се усилят сезонните служащи от чужбина.

От няколко години туристическият отрасъл по Черноморието разчита на личен състав, в който служащите от чужбина заемат сериозен %.
Павлин Коцев - ръководител на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, основен управител на верига хотели: Процентите за ваканционните комплекси са в порядъка може би стартират от 20, 25 % и стигат в някои хотели до 50 % с рускоговорящи чиновници.
Българските фрагменти в туризма са с приоритет, споделят работодателите, само че са удовлетворени и от сезонните служащи, които идват от Украйна и Молдова.
Павлин Коцев - ръководител на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите: Те идват тъкмо в месеците, които са най-натоварени и имаме най-голяма потребност от тях.
За първа година в България са студентките Александра, Анастасия и Виктория. Работят като камериерки и са удовлетворени, че са тук.
Александра Криворотова: Много добре ни посрещнаха тук, доста добре, оказват помощ ни във всичко.Анастасия Мамеко: Ние пристигнахме с визи за три месеца да работим и да почиваме също.Виктория Демчик: За първи път съм тук, само че в предишни години мои другари са работили и тази година още веднъж пристигнаха, и ни взеха със себе си.
Инспекцията по труда във Варна също регистрира сериозен интерес от страна на бизнеса към сезонните служащи от чужбина. И в случай че в предишни години са установени нарушавания и са налагани наказания за липса на работни виза, в този момент работодателите са изрядни.
Иван Иванов - шеф на Инспекцията по труда във Варна: Тази година работодателите, които ние сме глобили предходната година още от преди месец желаеха, уведомиха ни при нас, че са наели такива служащи.
От Инспекцията по труда предизвестяват, че глобите за нарушителите са повече от съществени. За работодателите те могат да стигнат до 30 000 лв.. Глоби се постановат и на работещите у нас чужденци, в случай че нямат съответните документи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР