Все повече хора пазаруват вещи втора ръка с мисъл за

...
Все повече хора пазаруват вещи втора ръка с мисъл за
Коментари Харесай

Близо 2.9 милиона потребители в страната търгуват в OLX

Все повече хора пазарят движимости втора употреба с мисъл за околната среда, споделя Камен Янкулов, изпълнителен шеф на OLX в България

[OLX] Близо 2.9 милиона консуматори в страната търсят и продават в онлайн патформата за разгласи OLX. Тя все по-често се употребява от локални производители и търговци като главен канал за онлайн търговия, заяви Камен Янкулов, изпълнителен шеф на OLX в България, на конференция.

Той даде образец с интернет магазин за спортни артикули и обувки от София, който стартира да употребява OLX през октомври 2016 година, като разгласява в началото 100 разгласи. За три години търговецът усилват броя на оповестените разгласи 5 пъти, а инвестицията в реклама на платформата - 4 пъти. Ефективността на продажбите идва и от огромния растеж при евентуалните купувачи, приблизително към 200% за последните 4 години в другите категории, заключи Янкулов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Най-търсени

За последните четири години платформата регистрира трицифрени растежи в търсенето на машини, принадлежности, бизнес съоръжение (304%), коли, каравани, лодки (194%), артикули за дома и градината (234%), екскурзии и почивки (295%), услуги (264%).

През 2019 година най-търсени са обявите за наеми (12% растеж по отношение на 2018), спортни обувки (103% ръст), телефони (iphone, 36% ръст) и екскурзии (18% ръст). Все повече хора (53%) търсят да закупят автомобил втора ръка, като междинната цена измежду OLX обявите за 7-годишна кола е 4 000 лева Най-предпочитаната марка е BMW, за която се регистрира 65% растеж на търсенето, заяви Нора Кальонска, PR управител на OLX.

Статистиката на платформата по райони демонстрира, че в София най-търсени са били инструментите, в Благоевград - обявите за работа, във Велико Търново - мебелите, във Варна и Русе - бебешки и детски артикули, в Бургас - екскурзии и почивки, а в Ямбол - фешън облекла.

Най-предлагани

Най-голямото предложение с растеж в OLX през 2019 е на рокли (13% ръст), игри и конзоли (8% ръст) и коли VW (2% ръст). Спад се регистрира в обявите за продажба на жилища (15%) и екскурзии в чужбина (7%).

В София и Ямбол най-предлагани са стилните облекла, в Благоевград - почивките, в Пловдив - електрониката, във Велико Търново - колела и други аксесоари за спорт. Най-много разгласи за продажба от Варна са за хотелски нощувки, а от Бургас - за самолетни билети.

Кой и по какъв начин пазари

" За 2019 година потребителите в OLX избират да разгласяват разгласи и да пазарят посредством мобилното приложение, което отбелязва 14% растеж ", заяви Емил Илиев, маркетинг управител.

Около 40% от онлайн потребителите, най-вече дами на възраст сред 25 и 35 години, харчат приблизително на месец сред 100 и 500 лева за покупки онлайн. Този бюджет най-често се употребява за покупка на облекла, електроника, артикули за дома, включително домашен уреди, за спортни и бебешки продукти. Това демонстрират резултати от вътрешното изследване измежду потребителите на OLX в страната. Над 40% от запитаните обаче през 2019 са похарчили по-малко за онлайн извършване на покупки спрямо 2018 година

" Все повече хора пазарят движимости втора употреба с мисъл за околната среда и като част от кръговата стопанска система. Очакванията са през 2023 година международният пазар на артикули втора ръка да доближи 51 милиарда $, което би било двукратно нарастване по отношение на 2018 ", разяснява Камен Янкулов.

Още регулации

През 2020 година се чака да бъде призната нова европейска инструкция за електронна търговия, която ще контролира още по-строго цифровото пространство и онлайн пазара. В плана се планува по-засилен надзор върху незаконното наличие и зачитането на авторските права.

" Наред с това обаче се вменяват повече отговорности към онлайн платформите, което крие редица закани, включително и ограничение или даже прекъсването им, в случай че бъде установена неправда, породена от краен консуматор. Новата рамка би трябвало категорично да разписва или прави отпратка към съответните права, отговорности и отговорности на всичките заинтригувани страни, освен на платформите за онлайн търговия, само че и на потребителите и третите страни, изискващи премахването на нелегално наличие, правоприлагащите организации и правосъдната власт ", заключи Камен Янкулов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР