Все повече хора не могат да имат деца. В Германия

...
Все повече хора не могат да имат деца. В Германия
Коментари Харесай

По-малко сперматозоиди? Защо все повече двойки не могат да имат деца.


Все повече хора не могат да имат деца. В Германия всяка шеста двойка има такива проблеми. В същото време ново проучване сочи, че през последните 50 години концентрацията на сперматозоиди при мъжете е намаляла с над 50%.

Всяка шеста двойка в Германия има проблеми с раждането на дете, като наклонността е към повишаване. Възможно ли е повода да се крие в намаляващия брой на сперматозоидите у мъжете?

го удостоверява: заради неплодородие от ден на ден германци се подлагат на здравно лекуване, подбудено от желанието за раждане на дете. Ако през 1997 година са се родили 6500 деца след такова лекуване, през 2020 година броят им към този момент надхвърля 22 000.
Редакцията предлага
За безплодието може да има разнообразни аргументи. При мъжете то нормално е обвързвано с незадоволителния брой " годни " сперматозоиди. При дамите проблемите постоянно са свързани с хормонални разстройства, промени в маточната тръба или в матката. Но също и болестта ендометриоза може да наруши плодовитостта на дамата.

Един от методите за лекуване на неплодородие е вътрешноматочното оплождане, при което сперматозоиди се вкарват непосредствено в матката. Друг метод е инвитро оплождането, при което взети от дамата яйцеклетки и сперматозоиди от мъжа се оплождат в лабораторни условия.

Според регистъра за инвитро опложданията от 1997 година насам в Германия са се родили 363 940 деца, заченати по този способ. Първото дете в епруветка в Германия е родено през 1982 година.

Мъжете имат все по-малко сперматозоиди

Не е напълно ясно каква е точната причина за повишения брой лекувания поради неплодородие. Във всеки случай ново проучване от Израел сочи, че през последните 50 години концентрацията на сперматозоиди при мъжете е намаляла с повече от 50 %. Данните за проучването са от интервала 1973-2018 година, а пробите са взети от 57 000 мъже по целия свят.

Още през 2017 година учени откриха, че мъжете в западните страни имат все по-малко сперматозоиди. Но новото проучване от Израел демонстрира, че това важи също и за мъжете в Южна Америка, Африка и Азия. Според резултатите от това изследване средната централизация е спаднала от 101 милиона на 49 милиона сперматозоиди на милиметър сперма. Факт е също по този начин, че от 2000 година насам броят на сперматозоидите понижава с по-бързи темпове, в сравнение с преди този момент - в момента с към 2,5% годишно.

Качеството на сперматозоидите не е било изследвано в границите на изследването, тъй че не могат да се вършат директни заключения по отношение на плодовитостта при мъжете. Според професор Кристиан Грацке, завеждащ урологията в Университетската клиника във Фрайбург, няма съображение за терзания, защото за плодовитостта при мъжете са по-важни жизнеността и подвижността на сперматозоидите.

Израелските създатели на проучването обаче предизвестяват, че намаляващият брой на сперматозоидите е рисков. Затова те упорстват да продължат изследванията на аргументите за безплодието.

*****

Вижте и това видео:
В селото на безплодните жени
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР