Все повече хора купуват жива елха за Коледните празници. Цената

...
Все повече хора купуват жива елха за Коледните празници. Цената
Коментари Харесай

Живата елхичка - покупка и грижи

Все повече хора купуват жива елха за Коледните празници. Цената й е по-висока, само че задачата е идеална – няма да убиват дръвче или да употребяват пластмасов сурогат, който ще се разгражда стотици години в природата. Но какво е разочарованието им, когато дръвчето по този начин и не съумява да преживее повече от два-три месеца. Въпросът е, за какво?

Покупка на нежизненоспособно дръвче
Живите елхички, които се продават по Коледа, са расли в земята и малко преди да бъдат пуснати в продажба, са присадени в саксия. Кореновата система на дръвчетата обаче е по-широка от короната им и по тази причина нормално се орязва, с цел да може да се напъха в тесния съд. Затова не купувайте огромни елхички в дребни саксии – надали ще преживеят до пролетта. Освен това, имайте поради, че колкото по-малко е дръвчето, толкоз по-лесно ще се приспособява към смяната.

Преди покупката на елхата леко я повдигнете от съда, с цел да огледате корените. Те би трябвало да наподобяват свежи, както и ствола, а почвата би трябвало да бъде влажна. Ако елхичката е витална, само че контейнера е дребен, незабавно я присадете в по-голям.

Неправилни грижи за елхата
Много постоянно по време на покупката дръвчето е изглеждало витално и свежо, а крайният излаз е бил съдбовен Защо? През зимата елхата се намира в положение на покой, а дългият престои в отопляемо и изсъхнало пространства я „ разбужда ”. Това бодърстване късно я прави извънредно уязвима към заледяване.

Ето по какъв начин може да го избегнете:

След покупката на дръвчето го поставете на балкона и го внесете на топло в последния миг – в седмицата преди Коледа. Така дръвчето ще има опция да се климатизира.

Мястото в стаята, където разполагате елхичката в стаята, би трябвало да бъде допустимо най-далеч от отоплителните уреди – климатик, нагревател или камина.

Поддържайте пръстта в контейнера непрекъснато влажна, с цел да не страда елхичката от прекомерно сухия въздух.

В никакъв случай не наторявайте дръвчето – това ще го изкара от положението на покой.

Не използвайте прекомерно тежки декорации за елха или лампички с огромна мощ, тъй като се нагряват.

След празниците
Колкото по-малко време престои елхичката в топлото помещение, толкоз по-големи са възможностите й за оцеляване. Не бива да я засаждате обаче незабавно. Дайте й още веднъж време (около една седмица) за адаптация на балкона. Обърнете внимание да не е прокарала нови свежи връхчета (по-светли на цвят) – те са сигурен симптом, че дръвчето се е „ събудило ” и в случай че го оставите на открито измежду зима, ще замръзне. Ако обаче не сте нарушили покоя на елхичката, самоуверено я засадете в близката гора, градинка или двор. Изберете единствено ден с позитивни температури, с цел да можете да можете да разровите пръстта. Имайте поради, че иглолистните типове избират каменисти почви, в които пускат дълбоки и здрави корени.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР