Все повече фирми следят как се менят настроенията на служителите

...
Коментари Харесай

Интересува ли се шефът какво мислят служителите?


Все повече компании наблюдават по какъв начин се менят настроенията на чиновниците по време на пандемия
(снимка: CC0 Public Domain)

Норвежецът Като Сиверсен ръководи сериозен бизнес: компанията му дава информация за кредитни рейтинги. Когато стартира пандемията, шефът изненадва своите 1300 чиновници в компанията Creditsafe. Той разкрива непредвиден гений да забавлява хората. Закупува програмен продукт, който разрешава на личния състав да ръководи лична вътрешна „ медийна компания”.

Сиверсен се включва в медийната активност като диджей. Слага си изкуствени мустаци и костюм, с цел да изиграе Рон Бургунди, основния воин от кино лентата „ Водещ”. Норвежецът споделя, че е отдавнашен фен на пънк-рока. „ Някога мечтаех да съм рок-звезда, ето, че в този момент ми се отвори такава възможност”, споделя той пред.

Когато Сиверсен купува софтуера за медийна активност, той е наясно, че това е платформа, която разрешава на чиновниците да основават свои лични видеоклипове и подкасти дружно онлайн. И е наясно какво желае да се случи. Иска чиновниците да се забавляват, като са изобретателни и нарушават монотонността на работата от вкъщи. Колегите даже основават собствен личен “Юнюзрум” – вътрешна радиостанция с новинари и посетители в студиото.

Видеоклиповете съдържат какво ли не – фрагменти от работни коледни празненства в Италия или Швеция, препоръки за превъзмогване на януарската меланхолия и така нататък Им и тъжни моменти: личният състав показва и скръбта си за умряли сътрудници.

Сиверсен е впечатлен и от отзивите на своите чиновници. Мнозина са щастливи от това неофициално другарство. Мнозина са очаровани да могат да си видят лицата, тъй като огромните фирмени тържества с участиeто на всички сътрудници от всички страни са необичайност: един път на 5 години. Освен това мнозина споделят потребна информация в новата, вътрешна медия.

Внасянето на лекост и развлечение на работното място евентуално не е неприятна концепция. Но по какъв начин един шеф може да разбере дали напъните му имат някакво значение?

Един от методите е програмен продукт, който…. проучва настроенията на личния състав.

Анализ на настроенията ли?

Сара Марс е професионален психолог в Qualtrics. Тя има за задача да подсигурява, че на чиновниците се задават верните въпроси, с цел да се преценяват същинските им настройки.

Служителите на всеки бизнес, употребяващ софтуера на Qualtrics, биват питани за серия изказвания от вида „ Имам чувството, че числя се към тази компания” и правят оценка равнището си на единодушие или противоречие с подробни тези. Отговорите се подават към „ таблото за управление”. Там те образуват знаци за прочувственото положение на работната мощ.

Компанията споделя, че от ден на ден компании наблюдават по какъв начин се променят настроенията на чиновниците, изключително по време на рестриктивните мерки поради ковид. Използват се принадлежности като анкети, тъй като недоволният личен състав „ гласоподава с крака” (напуска).

Анкетите получават особена значителност в този момент, след пандемията, тъй като доста чиновници са недоволни от ръкoводството на компаниите, в които работят, и желаят да изоставен. Тенденцията даже получи етикета „ Голямото напускане”. Някои желаят повече еластичност като време и място на работа, други желаят напълно друга кариера, трети вземат решение да се пенсионират по-рано.

Да не прекаляваме с данните

Доколко подобен програмен продукт може да даде трезва оценка – мъчно е да се каже. Богдан Костя е по-скоро песимист. Той е потеглил от родната си Румъния през 1992 година, с цел да иде на университетска конференция в Ланкастър, и по този начин и не се завърнал. Останал да работи в университета, изучавайки естеството на работата и заетостта. Сега е професор по мениджмънт и общество.

Обратната връзка от работната мощ не е съкровището, за което бива представяно, споделя Костя. „ Очаровани сме от данните, като че ли колкото повече събираме, толкоз повече истина излиза. Затова има софтуерни пакети, които мерят настроенията на чиновниците и настояват, че разрешават самостоятелно изложение на мнение. “Но това може да даде лъжливи резултати – предизвестява професорът. – Служителите могат да се почувстват по този начин, като че ли би трябвало да „ оправдаят личната си роля”.

Други специалисти споделят сходно мнение. Кликането по цветни знаци и икони на екрана не може да бъде действителен сурогат на човешката преценка.

Голата истина

Обратно в Qualtrics Сара Марс схваща тези опасения, само че трезво. Дали на шефовете в действителност им пука какви са настроенията на чиновниците?! Марс замълчава, преди да отговори. „ Искам ми се да кажа „ да”. Но истината е, че работодателят се вълнува най-много от крайния бизнес-резултат. И сега чиновниците имат право да останат или да напуснат”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР