Все повече европейските държави налагат сериозни ограничения на използването на

...
Все повече европейските държави налагат сериозни ограничения на използването на
Коментари Харесай

Кой ще заеме място на дизела в Европа?

Все повече европейските страни постановат съществени ограничавания на потреблението на дизелови мотори от колите и по този начин очевидно се обрисува скорощна разлъка с този вид гориво. Какво обаче ще се случи, когато тя стане факт и за какво от обичаното гориво на европейците дизелът се трансформира в нещо извънредно нежелано?
Основната причина е „ дизелгейт”, който сподели на света, че автомобилните производители (поне в по-голямата си част) лъжат за равнищата на нездравословните излъчвания, които моторите на техните коли отделят. Според информация на английската компания Emissioms Analytics (EA), която изследва действителните равнища на отделяните нездравословни газове, са с 60% по-високи от тези, които фирмите оповестяват.
Подобни разкрития бяха подети от лекарите, които самоуверено оповестиха азотния оксид (NOx), отделят от дизеловите мотори, за една от най-големите закани за здравето на хората. Изведнъж се оказа, че точно той (съответно всички дизелови и някои бензинови мотори) е повода за възходящия брой алергии, диабети, инфаркти, инсулти и ракови болести.


Големият проблем в тази ситуация е, че отводът от дизеловите мотори е много сложен за осъществяване, защото броят им е мнго огромен. В международен мащаб към 20% от създаваните коли са с дизелови мотори, 75% са с бензинови и едвам 5% се падат на хибриди и електрически автомобили.
Прогнозите на компанията Continental сочат, че през 2025 година бензиновите коли ще намалеят до 51%, а дизеловите – до 12%. На собствен ред чистите електрически автомобили ще скочат до 10% (сега технят дял е едвам 1%). Като цяло обаче сметките демонстрират, че след 8 години към 90% от колите ще употребяват под една или друга форма мотори с вътрешно горене, тъй че за електрическа гражданска война няма по какъв начин да се приказва.
Кой ще завоюва от намаляващото търсене на дизела? Малко парче от тортата ще откъснат колите на пропан-бутан (LPG) и на метан (CNG), които в този момент са към 1%, само че скоро ще скочат до 3%. Хибридите ще доближат 12%, т.е. колкото и дизелите, като по-голяма част от тях ще бъдат от по този начин наречените „ plug-in” (такива, които могат да се зареждат от електропреносната мрежа).
Така сметките демонстрират следното - 51% бензинови коли, по 12% хибриди и дизели, 10% електрически автомобили и 3% коли на газ и метан. Остават едни 12%, които ще би трябвало някои да заеме. Това ще бъде зараждащият се клас на налични като цена и доста ефикасни коли с 48-волтова микрохибридна система, които европейците към този момент избират. Очакванията са техният дял да доближи даже 14%, което значи, че те ще лишават и от клиентите от останалите класове.
Какво в действителност представява „ mild hybrid”, както е известна тази система? Това е стартер-генератор, обвързван с мотора с вътрешно горене, и йонен акамулатор с потенциал 10 ампер-часа, подложен под пода на багажника. Всички съставни елементи работят напрегнат от 48 волта, като това разрешава затопляне на катализатора и понижаване на нездравословните излъчвания на мотора с вътрешно горене, когато той още е леден и не е достигнал работната си температура.
Всъщност „ мекия хибрид” работи на правилото на системата „ старт-стоп”, с която са оборудвани множеството нови коли. В случая обаче той се задейства не при цялостно прекъсване на транспортното средство, както е при системата „ старт-стоп”, а при понижаване на скорост до 22 км/ч. Освен това технологията работи и когато машината се движи по инерция при скорости сред 55 и 160 км/ч. В този случай моторът може да се стопира за цели 40 секунди. Бонус е помощта, която колата получава при ускоряване.


Към системата може да бъде „ закачена” и камера, която да дава информация на компютъра на автомобила. Така моторът ще може да се започва без присъединяване на лидера, когато светне зелена светлина на кръстовището или пък са се изключи, в случай че има заплаха от конфликт с транспортното средство начело при придвижване в запушване. Цялата интервенция ще се прави неусетно за водача и пасажерите.
Изгодите от потреблението на тази технологиа са големи. Автомобил с дизелов мотор, отговарящ на стандарта Евро-6, и микрохибридна система изхвърля с към 60% по-малко азотен оксид (NOx), с 2% по-малко въглероден окис (CO2) и харчи с 21% по-малко от същия модел със общоприет дизелов мотор. Данните са от проби в изцяло действителна обстановка.
Сметките демонстрират и още нещо – микрохиридната система коства към 1000 евро, което не е чак толкоз доста. Така че тази технология е бъдещето и тя все по-успешно ще се постанова в Европа. А моделите с нея няма да може да бъдат неразрешени, тъй като те са хибриди и употребяват всички привилегии за този вид коли.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР