Все повече деца у нас имат комуникативни нарушения. Силна необходимост

...
Все повече деца у нас имат комуникативни нарушения. Силна необходимост
Коментари Харесай

Пловдивски логопед: Все повече деца у нас имат говорни нарушения

Все повече деца у нас имат отзивчиви нарушавания. Силна нужда от логопед към този момент има даже и при децата, които се развиват в норма. Децата с сходен вид нарушавания могат да имат университетски усложнения, надлежно да се демотивират и да изпитват компликация при социализация с връстниците им.
Прочетете още
Тези проблеми обаче могат да бъдат поправени посредством професионалната интервенция на експерти. Тук идва и ролята на логопеда. Правилната логопедична терапия може да помогне на децата с проблеми в общуването, като затова е добре родителите да знаят дали децата им се развиват вярно за съответната възраст.

Кога се виждат първите логопедични проблеми, какви са факторите за тях, по кое време родителите да потърсят професионална помощ и отговорите на други значими въпроси можете да прочетете в изявлението на TrafficNews с пловдивския логопед Ели Златанова- Иванова. 

-На каква възраст се демонстрират първите логопедични проблеми при децата?

-От 2г. и половина до 3 могат да се виждат първите говорни проблеми при децата. Тогава се демонстрират първите признаци, че има някакъв проблем и общо недоразвитие на речта. Проблем е когато в тази възраст детето има всякаква липса на диалект или изговаря единствено една, две думи. Идвайки родителят при нас се ориентира дали детето му има проблем или не. На тази възраст би трябвало да споделя думички, да схваща къси условия от родителя, да изговаря изречения, също да играе функционално с играчките.

На 3-4г. би трябвало да употребява много повече думи, да пробва да сформира къси и елементарни фрази. Дори да не съумява да изговори даден тон или дума правилно, това не е проблем предвид на възрастта, само че да пробва да сформира къси фрази. Детето би трябвало да се ориентира по цветовете, формата на предметите и да има пространствена ориентировка.

На 4-5г. към този момент би трябвало да има над 1000 думи в речника, да споделя по какъв начин е минал денят му, да споделя приказки, да прави фрази по картинки и сюжетни линии, и да съумява да съгласува. Тогава речта би трябвало да прилича речта на възрастен. Ако едно дете на 4 години има неразбираема тирада за непознатите хора, то тогава значи има някакъв проблем и би трябвало да се обърне внимание.

От 5 години нататък работим чисто над артикулационни нарушавания. Тоест, в случай че не изговаря вярно звука, изопачава го, заменя го или липсва. Хубаво е тогава родителят да ревизира дали има някакъв проблем, с цел да не се отрази и след това в първи клас на писмената тирада при диктовките.

-Кои фактори могат да забавят развиването на речта при децата?

-Индивидуално е при всяко дете. Едни от нещата, които могат да съставляват проблеми са двуезичие в фамилията, прекомерното гледане на анимации на британски и български език. Недобра обществена среда или липса на такава. Възможно е и при наследствена обремененост. Може и да се е захранило късно. Има доста деца, които не посещават ясли, след това в градините доста боледуват, нямат другари, с които да поддържат връзка. Това в действителност забавя развиването, защото най-лесно се учат в среда на връстници. Много са факторите и аргументите, значимото е да намерим метод по какъв начин да ги почистим.

-Своевременно ли родителите се обръщат към експерти?

-Едни родители реагират по-рано, други по-късно. Затова е добре да бъдат усведомени. Когато това е по този начин, те знаят, че до 5 годишна възраст към този момент детето им би трябвало да може да приказва. Тогава чукат на вратата ни, с цел да видят дали всичко е добре. Ако не е, знаят че би трябвало да се вземат ограничения. Има родители, които втори клас идват с противоположна връзка от учителя, че детето бърка доста от звуковете при диктовка, поради логопедичен проблем.  Когато детето е във втори клас обаче изчистването на казуса лишава доста повече време. Детето към този момент е построило този табиет толкоз добре, че нашата работа е по-трудна.

-Koя е една от най-разпространените нарушавания измежду децата?

-Най-разпространените са артикулационните нарушавания. Или заменят звукове или въобще липсват. Основно се работи над сигматизъм, ротацизъм, ламбдацизъм, само че посредством извършения и откакто се развие оралната моторика, детето съумява да сложи звука, след това да го автоматизира и да се завърши за няколко месеца работата. По-трудно е при езиковия недостиг или общото недоразвитие на речта. Там би трябвало доста по-рано да се вземат ограничения, още когато детето е на 3г., тъй като тогава можем да видим дали има закъснение, в случай че има проблем с разбирането. Имаме и деца със заекване, главно са момчета, само че факторите там също могат да бъдат най-различни, като надлежно и лекуването изисква повече време.

-Koлко значима е предучилищната подготовка?

- Изключително значима е. Детето би трябвало да почувства, че може. Тоест, когато детето не е квалифицирано, не е на равнището на съучениците си, не знае нито една писмен знак или има незадоволително развита фина моторика, когато настъпи в първи клас, то може да се демотивира, да срещне компликации и отхвърля да работи. Родителите би трябвало да предотвратят това. Именно заради тази причина ще издам книжки, в които ще има извършения, задания и игри. С тяхната помощ, отваряйки я при започване на май месец и преминавайки през тази брошура лятото, да обезпечи една добра подготовка и то да бъде квалифицирано за първи клас, защото и самите родители не са сигурни какво би трябвало да вършат тъкмо. Ще има указания, изложение и по този начин биха могли да обезпечат един добър старт и то изцяло гратис. Родителите могат да спомагат и посредством игри с детето, или да запишат детето си в подготвителни групи, каквито организираме и ние от месец март.

Логопед Ели Златанова- Иванова поучава всички родители да обръщат внимание на децата си в точния момент и да имат самообладание, защото резултатите не се появяват с няколко часа работа, не става с месец, от време на време лишава и повече от половин година. Да не чакат единствено работата със експерт да докара до позитивни резултати, би трябвало и те да спомагат. Упражненията би трябвало да бъдат включени вкъщи и в всекидневието на децата, с цел да може да автоматизират този нов табиет и да изговарят правилно буквите или звуците.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР