Все повече деца от училищна и предучилищна възраст развиват артериална

...
Все повече деца от училищна и предучилищна възраст развиват артериална
Коментари Харесай

Тревожно: Все повече деца между 7 и 8-годишна възраст са с високо кръвно

Все повече деца от учебна и предучилищна възраст развиват артериална хипертония. С данни за това заболяване се откриват даже деца сред 7 и 8-годишна възраст. Това разгласи кардиологът доцент Красимира Христова, шеф на Регионалния офис за Източна Европа на Световната лига по хипертония, представена от "Дарик ".
По думите й, най-засегнати са младежите, а всеки един на 10 българи до 25 години страда от артериална хипертония. "Над 2 милиона са хипертониците в България. Все повече млади пациенти се срещат в лекарските кабинети, точно заради диагнозата артериална хипертония. Обезпокоително е, че доста деца от учебна и предучилищна възраст развиват артериална хипертония. Не в тези високи стойности, които срещаме при възрастни пациенти, само че артериално налягане 140 на 90 за дете е прекомерно висока стойност ", изясни доцент Христова. Като аргументи тя уточни - наднормено тегло, метод на живот, дългото време пред компютрите. "По отношение на болестта измежду децата се среща в това число в ранна учебна възраст - сред 7 и 8 години.
Най-засегнати са популацията в тийнеджърска възраст поради метода на живот, допир със неразрешените неща, те са факт и способстват за покачването на артериалното налягане ", акцентира още лекарката. Препоръките й да не се стига до сходни тревожни трендове са повече придвижване, спорт, повече време навън пространство, здравословна храна, съществуване на ниско наличие на сол в храната и редукция на телесното равнище.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР