Все повече дестинации станаха достъпни за редовия българин. Завишената покупателна

...
Все повече дестинации станаха достъпни за редовия българин. Завишената покупателна
Коментари Харесай

Не тръгвайте без достатъчно кеш за Албания, Хърватия и Турция

Все повече дестинации станаха налични за редовия българин. Завишената покупателна дарба на сънародниците ни, съчетана с евтини полети, бюджетни нощувки и повишения вкус към екзотични дестинации се отразява на валутата, която се обменя в България.
Предлагаме ви 5 дестинации, които съгласно данните на Tavex се чака да бъдат от по-голям интерес за българите:

 saranta Албания – валута: албански леки, 100 леки са 1,52 лв. .*
Албания в последните две години се става все по-търсена дестинация, въпреки още да не е дестинация за всеобщ туризъм. От 2016 година насам от ден на ден нашенци са привлечени от ниските цени, новите курорти и близкото разстояние от границата ни. Малко повече хора си купуват албански лек в 2018 по отношение на 2017, само че пък спрямо 2016 година са с към 50% повече. За сметка на това се обменят по-големи суми. Средната сума, с която пътуват нашенци към Албания се е нараснала с към 20%. Бюджетът, който отделят съгражданите ни за албанска валута е сред 180 и 300 лв.. Варианти за туризъм и отмора има курорта Дуръс с неговите плажове, Берат и остарелия му град, който е международно завещание на ЮНЕСКО, най-голямото езеро на балканския полуостров – Шкодра и други. Все отново Албания не е толкоз развита като западна Европа, по тази причина съветът е да не тръгвате единствено по дебитна карта, а да се снабдите с задоволително кеш! Ето и малко от цените в Албания: вечеря за двама с тристепенно меню е от порядъка на 20-25 лв., бирата е 2 лв.. В Албания е към 30% по-евтино от България. От цената за нощувка до коктейлите на плажа, националните цени на тази занапред разрастваща се туристическа дестинация несъмнено са примамливи.

 dubrovnik Хърватия – валута: хърватски куни, 100 куни са 26,40 лв..
Хърватия е друга дестинация на Балканския полуостров, която притегля от ден на ден българи. Възможността да се отиде на рафтинг по река Соча или да се посетят многото културни обекти като Дубровник, Будва или Котор, вършат дестинацията изключително забавна за младите туристи. От 2015 година насам доста наши сънародници си купуват хърватски куни и се чака и през 2018 този тренд да продължи. Както и в Албания, да имате от локалната валута е съвсем наложително, по тази причина пътувайте готови. Ръстът на пътуващите нашенци към Хърватия е постоянен през последните години, като към 16% повече покупко-продажби са осъществили по отношение на минали интервали. Българите потеглят със приблизително 250 лв., обменени в куни за Хърватска. Вечеря за двама в естествен ресторант (тристепенно меню) е към 20 – 30 лв.. Бира – 2-3 лв.. Около 30-40 лв. дневно са задоволително за джобни в Хърватия.

 istanbul-laleta Турция = валута: турска лира, 100 лири са 37,50 лв..
Турция е класическа дестинация за българина. Близостта до Истанбул, както и впечатляващите морски курорти като Анталия, Мармарис и Кушадасъ са магнит за българския курортист. За страдание досегашната политическата неустойчивост на Турция, обтегнатите и връзки с Русия и Израел и рецесията в Сирия и последвалите терористични офанзиви, направиха южната ни съседка по-малко привлекателна. Този тренд изцяло се промени в 2018 година, когато ненадейно огромен брой българи посетиха карнавала на лалето в Истанбул. Сънародниците ни обмениха над седем пъти повече левове в турски лири по отношение на 2017 и демонстрираха, че Турция още веднъж е желана дестинация. В допълнение ниския курс на лирата по отношение на лв. прави една отмора в турски курорт доста по-приемлива. Трудно е да се дефинира междинна цена в Турция, изключително в Истанбул. Все отново, в естествен скромен ресторант вечеря за двама би коствала сред 20 – 30 лв.. Бирата е към 3 лв. по магазините и малко повече в другите заведения.

 prague Чехия – валута: чешка крона, 100 крони са 7,52 лв.
Чехия въпреки и постоянно да е била класическа дестинация, стартира да притегля погледа на българския екскурзиант относително неотдавна. Държава с богата история, доста музеи и галерии и стотици типове локална бира, Чехия е прелестно място за отмора за българите, които не ги блазни излежаването на морския пясък. Април, май и август са месеците, когато най-вече българи си купуват чешки крони и отпътуват за златна Прага или една от десетките други забавни дестинации в Чехия. В Чехия е към 20-30 % по-скъпо от България. Вечеря за двама би коствала 40-50 лв.. За сметка на това бирата, която една от най-хубавите в света е на по-достъпна цена. От магазина можете да си закупите кен за 25 крони (около два лева), а в заведение коства към три лв. (40 крони). Музеите костват към 40 лв..Въпреки че е елементарно да се обмени непозната валута за крони, съществуват доста лъжливи обменни бюра, подготвени да ощетят туристите с 50% от съответната сума и то по изцяло законен метод. Затова, бъдете нащрек! Горещо предлагаме да обмените чешки крони от България

 budapest Унгария – валута: маджарски форинти, 100 форинта са 0,62 лв..
Унгария, постоянно се свързва като дестинация за познавачи. Будапеща е извънредно хубав град, с плевел нощен живот и голям брой занимания. Това прави дестинацията изключително забавна за по-младите туристи търсещи освен разходки само че и ваучър до сутринта. Май и Август са желаните месеци от българите избрали да почиват в Унгария, а цените, близки до тези в България, вършат пътуването относително бюджетно. Будапеща е съвременен град и можете да се оправите с дебитна карта или да изтеглите пари от банкомат, само че множеството по-малки магазинчета одобряват единствено кеш, по тази причина е добре да тръгнете с джобни и да си обмените форинти от тук, най-малкото тъй като курса е много по-добър. Унгария не бележи растеж по отношение на 2017, само че пък спрямо 2015 и 2016 е по-търсена дестинация. Нашенци отделят сред 300 и 400 лв. за джобни, когато пътуват в Унгария. Вечеря за двама би излязла сред (тристепенно меню) 30 и 50 лв., бирата е 2-3 лв.. Като цяло стандарта е непосредствен до българския, а някои атракции, музеи и други костват сред 20 и 40 лв..

*Посочените валутни курсове са към 17.05.2018 година
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР