Все повече държави ограничават влизането на чужденци на територията си,

Все повече държави ограничават влизането на чужденци на територията си, ...

За българите в чужбина! Ето какво трябва да знаете за COVID-19 и България!.


Все повече държави ограничават влизането на чужденци на територията си, а авиокомпаниите масово приземяват своите самолети заради наложени държавни рестрикции и слаб интерес към пътуванията във времената на пандемия, пише BG VOICE.

Засега българите зад граница са в правото си да се приберат в Родината, ако така ще се чувстват по-сигурни и спокойни. Но преди тръгването би трябвало да имат предвид редица обстоятелства. Ето за какво предупреждава „Дойче веле“.

Организирайте предварително изолацията си

В момента българските граждани, тези с право на дълготрайно пребиваване в страната и техните роднини, идващи от 16 държави, се поставят задължително под 14-дневна карантина след пристигането си в България.

Това важи за идващите от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдивите, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Дори да не идвате от някоя от тези държави, щом пристигате от регион с широко разпространение на коронавирус, отговорно решение е да се самоизолирате.

Това важи и ако пристигате от САЩ. Затова обаче трябва предварително да помислите къде е най-подходящото място да го направите.

В случай, че отсядате при роднини, не е добра идея да се поставяте под карантина в апартамент или къща, където имате директен досег с възрастни или болни хора. Помолете някой да пазарува вместо вас.

 Избягвайте прибирането със сухопътен транспорт

Ако се прибирате в България през Западна Европа, избягвайте прибирането със сухопътен транспорт, защото маршрутът ви почти сигурно ще включва държави, които са затворили границите си.

За да преминете, трябва да се използват дипломатически лостове, чрез които да ви бъде осигурен коридор.

От Министерството на външните работи на Република България призовават гражданите да не пътуват по земя към България. Извън трудностите, които ще създадете на властите, рискувате и да сте блокирани часове, дори дни наред на някоя граница.

 Ако пътувате със самолет, тръгнете към летището по-рано

В случай, че използвате обществен транспорт до летището, има голяма вероятност той да се движи с друго разписание. Когато пристигнете в Европа, имайте предвид, че влаковете на почти целия континент се движат със закъснение.

Популярни автобусни компании като „Фликсбус“ не изпълняват голяма част от маршрутите си.

Не планирайте да пазарувате на летището. Рестрикциите за магазините, които са приети в редица държави, важат и там.

 Подгответе нужната информация предварително

Ако пристигате на територията на България и подлежите на карантина, ще трябва да предадете на властите специален формуляр.

Това ще се случи на летището, където ще ви посрещнат здравните инспектори. Във формуляра трябва да попълните данните си, както и да назовете лице, което може да се свърже с вас при нужда. Ще се наложи да впишете и контактите на личния си лекар.

Пригответе тази информация предварително, за да не губите време при кацането.

Организирайте транспорта си до дома, така че да имате възможно най-малък досег до други хора и да ги предпазите от евентуално заразяване.

На летището температурата ви вероятно ще бъде измерена. Ако по-късно при вас се проявят симптоми на Ковид-19 – повишена температура, болки в гърлото, кашлица, зачервено гърло, затруднено дишане, свържете се незабавно с личния си лекар или с регионалната здравна инспекция. Не отивайте пред кабинета на общопрактикуващия лекар, защото можете да изложите на риск други граждани.
Полети, които може да ползвате от САЩ до Европа
Българското посолство във Вашингтон публикува информация за авиокомпаниите и летищата, които обслужват полети от САЩ към Европа. Тя е актуална към 23 март 2020 г, а последни данни могат да бъдат намерени на интернет страницата на всяка от компаниите. 
DELTA Airlines:
От Атланта до Амстердам и Лондон/Heathrow;

От Детройт до Амстердам;

От Ню Йорк/JFK до Лондон/Heathrow.

Всички посочени полети се извършват веднъж дневно.

 
United Airlines:
От Ню Йорк/Newark до Франкфурт и Лондон/Heathrow по един полет дневно.

До 25 март т.г. от Ню Йорк/Newark ще има и по един полет дневно до Амстердам, Мюнхен и Брюксел;

От Вашингтон/Dulles до Лондон/Heathrow, по един полет дневно, до 25 март;

От Сан Франциско до Франкфурт, по един полет дневно, до 25 март.

 
American Airlines:
По един полет дневно от Далас/Fort Worth International Airport до Лондон/Heathrow и от Маями до Лондон/Heathrow.
Air France
От Ню Йорк/JFK до Париж/Charles de Gaulle три пъти седмично (сряда-петък-неделя), както и от Лос Анджелис, три пъти седмично (/понеделник-четвъртък-събота).
KLM
До края на март ще се изпълняват полети от Сан Франциско, Маями и Вашингтон/Dulles до Амстердам, но с прогресивно намаляващ график, след което ще бъдат преустановени.

След 30 март KLM ще поддържа всеки ден полет до Ню Йорк и три пъти в седмицата до Атланта, Лос Анджелис и Чикаго. Тези полети се изпълняват и в момента.
Lufthansa
Lufthansa ще поддържа полети до Франкфурт три пъти седмично от летище Ню Йорк/Newark и от Чикаго.
Swiss
Три пъти седмично ще изпълнява полет от летище Ню Йорк/Newark до Цюрих.
Iberia
До 27 март ще изпълнява полети до Мадрид от Ню Йорк (всеки ден), Чикаго (всеки ден, без понеделник и вторник) и Маями (всеки ден, без вторник).
Virgin Atlantic
След 25 март Virgin ще лети само от Ню Йорк/JFK и Лос Анджелис/LAX до Лондон/Heathrow, всеки ден.
SAS
SAS изпълнява полети само между Ню Йорк/Newark и Стокхолм.
Alitalia
От Ню Йорк/JFK до Рим/FCO (обикновено два пъти дневно, а в някои дни – веднъж).
British Airways
British Airways изпълнява полети до Лондон/Heathrow веднъж дневно от Ню Йорк/JFK, Маями и Сан Франциско.

На 25, 26 и 28 март ще изпълни полети от Вашингтон/Dulles до Лондон/Heathrow.
TAP Portugal
Изпълнява два пъти седмично полети до Лисабон от Ню Йорк/Newark (четвъртък и неделя), Бостън (четвъртък и събота) и Маями (сряда и събота, а от 31 март – вторник и събота).

 
Turkish Airlines
Изпълнява полети до Истанбул от Ню Йорк/JFK, Вашингтон/Dulles и Лос Анджелис.
Qatar Airways
Изпълнява полети до Доха от Ню Йорк/JFK, Вашингтон/Dulles и Лос Анджелис.
Austrian Airlines, Brussels Airlines, La Compagnie, Finnair и Iceland Air
Полетите на тези авиокомпании от САЩ към момента са преустановени.

Източник: blitz.bg