Все повече българи през последните години експериментират повече в кухнята

...
Все повече българи през последните години експериментират повече в кухнята
Коментари Харесай

Донеси ми вечерята с рецепта

Все повече българи през последните години опитват повече в кухнята и са любопитни към нови усети, артикули, места за хранене. На този декор няколко компании се пробват да развиват нова услуга - доставка на кашон с рецепта с инструкции и точното количество от всеки артикул, необходим за приготвянето й. През последните месеци няколко платформи започнаха да оферират тази опция и описват, че към нея има интерес.

Той не е толкоз огромен, че да се трансформира бързо в печеливш и това прави този прохождащ бизнес инвестиция с капацитет в дълготраен проект. Това се удостоверява и от почналия единствено преди два месеца " Вечеря.бг ", който към този момент не работи. Собствениците му обясниха пред " Дневник ", че платформата има огромен капацитет, само че той е дълготраен, а в това време те са приели опция за работа в чужбина.

В момента услугата оферират http://kashonharmonica.bg/ и https://gastronomy.bg/, а един по-стар в сектора (http://koshnitsata.com/) към този момент е избрал друга посока за развиване.

Създателите на настоящите платформи желаят да бъдат потребни на консуматори. От " Хармоника " желаят да отговорят на желанието на хората в града да имат достъп до чиста и вкусна храна, която също така да се набира елементарно и комфортно. В " Гастрономи " също са водени от концепцията да оказват помощ на фамилиите в ангажираното всекидневие.

Кой ги предлага

Иван Начев от " Хармоника " споделя, че компанията " като пионер в биологично създадените храни в България " е събрала някои от най-отговорните производители на устойчива и чиста храна, с които са се срещали през годините. " Така, " Кашон " е гарантът и връзката сред храната от положителните производители и градския човек ".

Отдавна имахме концепцията за " Кашон с рецепта ", откакто доста от нас са опитвали сходни услуги в Западна Европа и Съединени американски щати, само че го оферират от към два месеца. Идеята сама по себе си е доста елементарна – човек получава у дома всички нужни артикули и рецепта, с която малко по малко да сготви страхотна вечеря, споделя той.

Олга Ковган (създател на " Програмата " ) и Невена Маркова (работеща в продуцентска компания, а и майка на 3 деца) харесали услугата в чужбина и " без да откриват топлата вода ", се заели да я осъществят и в България. С уговорките си за 3 деца и куче Невена дала начален подтик на плана - когато свърши изтощителен ден да не започваш занапред да обикаляш магазините.
 Донеси ми вечерята с рецепта
© Цветелина Белутова, Капитал

Какво влиза в менюто

В кашона на " Хармоника " към този момент влизат 14 предписания, които ще се обогатяват в бъдеще. Поравно са разпределени сред хората, които употребяват месо и вегетарианците, има обичайни български и също " екзотични ".

" Идеята е да тестваме на дребен мащаб и да намерим верния за нас и нашите клиенти фокус на услугата ", споделя Иван.

Менюто се дефинира от това на кои артикули може да се разчита за непрекъсната наличност. Това изключва био храните, сезонните артикули и стоките на дребните производители. " Има доста неща, които не можеш да предвидиш ", споделя Иван и добавя, че огромен супермаркет не би имал подобен проблем. В същото време защото това са първите предписания, компанията желае да опитва с разнородни ястия, които в това време да са впечатляващи, за което пък се разчита на качествените артикули.

" Гастрономи " предлага месни, вегетариански и по-разнообразни предписания от азиатската кухня. Идеята е всяка седмица да има по три нови. Стремежът ни е да се употребяват оптимално сезонни артикули, изяснява Олга Ковган. Важно за двете с Невена е и да не е належащо прекалено много време за приготвянето, както и не да се задоволят усетите на сериозните готвачи и гурме преследвачите, а по-скоро да се улесни животът на потребителите с забавни храни, които да не са напълно обичайни, като кисело зеле със свинско да вземем за пример.

Рецептите, които нямат за цел " да плашат с нововъведение ", са готови са от професионалния готвач Дико Томчев.

Удоволствието от готвенето остава в твоите ръце от домашно приготвена храна. За мен персонално това е огромно наслаждение, то е и тип медитация, споделя Олга. Още повече че услугата икономисва чуденето какво да се готви, мъкненето на торби, изхвърлянето след няколко дни на неизползвания изцяло артикул, влизащ в състава на рецептата. " Само слагаш престилката и започваш без да мериш, и други подготовки. И след не повече от час имаш забавна и вкусна и топла храна ", добавя тя.
 Донеси ми вечерята с рецепта

Какви са проблемите

Изискванията на Агенцията по храните са много тежки за сходен тип активност, споделя Иван от " Кашон ". Допълва, че организацията преглежда кашона като тип произвеждане, защото в него се пакетират разнообразни артикули. Това допуска сериозна материална база, личен състав и снабдители, отговарящи на съответните условия, а при започваща ниша това води до сериозен финансов риск, показва той.

Към особеностите на услугата прибавя това, че би трябвало да разчиташ на наличността на всички артикули по едно и също време, да реагираш бързо, тъй като никой няма да чака за доставка седмица. Освен това е значимо непрестанно да гледаш напред и да можеш да променяш, да добавяш...

Какъв е ползата

За основателите на " Гастрономи " е още рано да оценят какъв брой огромен е ползата към услугата и считат, че е обикновено да има " първична устойчивост " към новото. Според Олга това, че към този момент има конкуренция в тази нова за България ниша, оказва помощ да се разчупи усещането на клиента към нея, повече стартира да се приказва, а и конкуренцията може единствено да подтиква основаването на по-добра услуга.

За разлика от по-рано тръгналите други платформи за доставката на рецепта " Гастрономи " има и магазин, от който към рецептата да се добави вино, десерт или аксесоар за трапезата.

Кой поръчва

Отговорът на въпроса за какво да поръчам артикули на цена, на която ще взема ядене от ресторанта, готово за консумация, е същият като този на въпроса кой е консуматор на доставяните вкъщи предписания. Хора с добре платена работа, които в същото време са и с много уплътнено от задължения ежедневие.

Има хора, които споделят, че е по-добре да отидат на ресторант за тези пари, само че тук преживяването е изцяло друго. То дава опция всички да вземат участие в приготвянето на вечерята като се разчупят основаните в съответното семейство стандарти за това кой готви и кой чисти. Услугата дава опция и на хората, които нямат опит в кухнята, да се оправят със фамилната вечеря.

С тази теза се съгласява и Олга Ковган като добавя, че рецептите на " Гастрономи " ценово са по средата сред сумата от касовите бележки и готовото ядене от ресторант.

Иван споделя, че потребителите на " Кашон " са хора, които нямат доста време за готвене, само че пък държат на качествената храна и не желаят да натъртват на сандвичите. " Има хора, на които в действителност им е значимо да се хранят добре и да седнат вечер дружно със фамилията си, а в кухнята да мирише на нещо вкусно. Затова и си поръчват такива кашони, а не храна от ресторант ", счита той. Според него в последна сметка това е по-евтино, а качеството - несравнимо по-добро.

Оценката му е, че в тази ниша конкуренцията е напълно дребна - от 2-3 играчи, а търсенето занапред ще пораства.

В " Гастрономи " чакат аудиторията да бъде измежду добре образованите, хора, които са на приблизително мениджърско равнище - с доста забързан темп. Залагат на екодоставката - в кашон до дома, доставен с електрически автомобил.

По различен път

Стела Куртева от няма и година е притежател на " Кошницата " и въпреки че и сега, в случай че някой си поръча, ще получи доставката, тя е решила да развива уеб страницата по различен път. Работи в ИТ бранша, само че все по-интересна й е сферата с доставка на качествени и свежи артикули. Смята обаче, че по-перспективна е не доставката до дома, тъй като вижда, че по-големи клиенти имат интерес от такива доставки.

Целта й е да свързва производителите на качествени храни с заведения за хранене и други бизнеси. Така, съгласно нея, който поръчва, ще може да си възнамерява доставките за месеци напред, разчитайки на неизменност в качеството.

Иска и да трансформира уеб страницата в платформа за здравословно хранене, където се споделят практики и хрумвания.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината (743)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР