Все повече авиокомпании взимат допълнително пари от пътниците за правото

...
Все повече авиокомпании взимат допълнително пари от пътниците за правото
Коментари Харесай

Авиокомпаниите печелят допълнително от семействата

Все повече самолетни компании взимат в допълнение пари от пасажерите за правото да изберат авансово места в самолета при запазване на билетите. Британската работа за гражданска авиация CAA е пресметнала, че пасажерите в страната заплащат към 547 млн. $ годишно за такива резервации. Всеки пети измежду нежелаещите да доплатят бива разграничен от фамилията и приятелите си по време на полета.

Например измежду клиентите на Ryanair всеки трети не пътува паралелно с компанията си, в случай че не заплати авансово за правото на избор на място. Представител на превозвача пък съобщи, че това право се придобива единствено против 2 евро (2.50 долара), а децата се настаняват до родителите си гратис. Защитници на правата на пасажерите обаче настояват, че самолетните компании печелят, създавайки комплициране измежду пасажерите. Експертите настояват, че обстановката при американските въздушни превозвачи е сходна на английската. През 2016-а Конгресът на Съединени американски щати одобри Закон за фамилиите, които пътуват със аероплан дружно, който подсигурява правото на децата до 13-годишна възраст да седят до родителите или опекуните си. Но Федералната авиационна администрация още не е създала промени в разпоредбите за въздушния превоз, произлизащи от норматива, тъй че по време на полет самолетните компании могат да нарушават откритата норма.

Според Кристофър Елиът, труженик за спазването на правата на пасажерите, авиопревозвачите предумишлено разделят децата от родителите, с цел да завоюват пари от заплащането на право за избор на място. По думите му, в случай че в действителност се постанова да пътувате дружно с другари, родственици или в огромна група, е най-добре да се възползвате от услугите на туристическите организации, които имат лостове за въздействие върху самолетните компании и могат по-лесно да реализират взаимно настаняване на повече хора в самолета.
Ако резервирате билет независимо, не доплащайте за право на избор на място, а помолете при регистрирането на летището да ви настанят дружно - чиновниците постоянно откликват на такива претенции.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР