Все повече анализатори прогнозират рязко покачване на лихвените проценти от

...
Все повече анализатори прогнозират рязко покачване на лихвените проценти от
Коментари Харесай

Анализатори очакват рязко покачване на лихвените проценти от ЕЦБ


Все повече анализатори предвиждат внезапно повишаване на лихвените проценти от Европейската централна банка. Според множеството специалисти идната седмица Управителният съвет ще прибегне до растеж от 75 базисни пункта, откакто през юли Франкфурт направи първото покачване от 11 години насам.

Трудният избор пред ЕЦБ е ново съществено повишаване на лихвените проценти в опит да овладее инфлацията, само че с риск да подкопае минималния стопански напредък. След като през юли Франкфурт увеличи лихвените проценти с 50 базисни пункта, новата стъпка се чака на съвещанието идващия четвъртък. Анализатори от водещи финансови институции като Голдман Сакс и Алианц чакат тя да бъде още по-решителна, а точно със 75 базисни пункта. През август инфлацията в еврозоната доближи нов връх от 9,1 на 100.

Мнозина считат, че покачването на лихвите към този момент е прекомерно закъсняло, само че от Европейската централна банка дълго време се въздържаха от сходен ход, защото той неизбежно води до повишаване на дълговия запас. Силно задлъжнелите страни, каквато е Италия, само че освен, могат да се окажат в доста сложна обстановка в условия на повишаващи се лихви, разясняват специалисти. Според тях занапред следва да се види успеваемостта на новосъздадения Инструмент за отбрана на трансмисионния механизъм, в случай че въобще се стигне до задействането му.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР