Все по-застрашителен е размерът на продължаващата близо месец криза с

...
Все по-застрашителен е размерът на продължаващата близо месец криза с
Коментари Харесай

Държавни служители в САЩ разпродават венчални халки и бижута, за да оцелеят

Все по-застрашителен е размерът на продължаващата близо месец рецесия с финансирането на федералното държавно управление в Съединените щати. 800 000 държавни чиновници са без заплати поради неналичието на компромис сред президента Доналд Тръмп и Демократите по отношение на градежа на струващата близо 5 милиарда $ гранична стена с Мексико, съобщи бТВ.

На федералните служащи оттатък Океана е неразрешено да работят втора работа. Затова и актуалната рецесия, която е и най-дългата в историята на Щатите, за доста от тях е извънредно тежка. Принудени да намерят бързи средства, с цел да оцелеят, да платят сметките си, заемите, квартирите, детски градини на деца и така нататък, доста от тях се насочват към заложните къщи в страната.

„ Всеки ден по 10-20 федерални чиновници влизат в заложната ни къща “, декларира пред Си Би Ес – Ренди Коен, притежател заложна къща в центъра на Чикаго. Той е от 40 години в занаята, само че признава, че такова нещо не е виждал. Дава по-ниски лихви на изпадналите в тежко състояние държавни чиновници и е заречен да пази собствеността им до 60 дни.

Едно от нещата, които държавен чиновник е заложил при него е бил микробус със сателитна антена, преносим покрив и аудио уредба, съвсем без пари – единствено за 6500 $.

Двоен растеж на обезверените си клиенти записват и заложните къщи в Алабама. „ Обикновено при нас имаме приблизително към 10-50 покупко-продажби дневно, само че откогато спря финансирането за държавните чиновници те са скочили до 25-30, което не обикновено “, разяснява представителка на сектора пред Ен Би Си. Само с цел да получат бърз кеш, хората залагат при нея фамилни полезности и реликви против рента от 25%.

Нещо повече, притисната от потребността от пари, поради актуалната рецесия, преди няколко дни жена е била принудена да заложи сватбената си халка.

„ Най-лошотата част в това е, че не знаеш по кое време всичко ще свърши и че нямаш опция да работиш ”, споделя Мерлиз Александър, чиновник на НАСА. „ Ако обстановката продължи още малко, единствено ще боли, боли и боли “, обобщава пък пенсионерът от американската войска Том Хартли.

Наистина, болката, за която ветеранът приказва, се усеща освен измежду федералните чиновници в страната – тя скоро може да стартира да се усеща и по света.

Според професора по право от Харвард и коментатор на „ Блумбърг “ проф. Ноа Фелдман, рецесията с частичното затваряне на федералното държавно управление в Съединени американски щати, може да дестабилизира света. Доверието към държавното управление на Съединени американски щати и, надлежно, към американската стопанска система зависи от това американската политика и институции да бъдат функциониращи, счита специалистът.

Функциониращо федерално държавно управление обезпечава обществена непоклатимост. Стабилността не зависи единствено от националната сигурност, която се поддържа по време на затварянето на държавното управление, само че зависи и от контрола на пазарите, околната среда, храната, медикаментите и така нататък По-нисък надзор ще докара до по-голям безпорядък, прибавя проф. Фелдман.

Той счита, че посланието, което двете партии в Съединени американски щати – републиканци и демократи, насочат към света в актуалната обстановка, е че институциите, които основават американската политическа и икономическа непоклатимост са разядени. Това ще докара до понижаване на доверието на американската лидерска позиция в света, а надлежно ще понижи доверието и в американската стопанска система, което ще дестабилизира света, заключава професорът от Харвард.

Според американските медии частичното затваряне на държавното управление освен, че е оставило федералните чиновници на произвола на ориста, а елементарните жители – без помощ от държавните организации, само че към този момент коства на данъкоплатците доста повече от петте милиарда $, които президентът желае, с цел да построи оградата с Мексико.

За това какъв брой надълбоко е разделянето сред Доналд Тръмп и Демократите приказва следният факт: Преди няколко дни президентът на Съединени американски щати предложения по-умерените Демократи на среща в Белия дом, с цел да дискутират намиране на компромисно решение за градежа на граничната стена с Мексико и отварянето на държавното управление. Нито един от представителите на опозицията не пожела да отиде на срещата.

“Аз просто желая президентът Тръмп да се сложи на наше място, с цел да разбере, през какви тествания минаваме ние всеки ден ” не скрива болката си от настъпилата безизходна обстановка федералния чиновник от Чикаго Акийша Дениелс.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР