Все по-ярко очертаващата се енергийна колонизация на България, която подхранва

...
Все по-ярко очертаващата се енергийна колонизация на България, която подхранва
Коментари Харесай

Христо Иванов: До две години ще има парламентарни избори

Все по-ярко очертаващата се енергийна колонизация на България, която подхранва редовно корупцията и се трансформира в геополитически риск за страната ни, означи Иванов по време на първата национална конференция на групировката.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
" Демократична България ": Позицията на прокуратурата за " Юлен " не цели господство на закона

Според обединението става дума за огромна политическа игра, която визира преразпределяне на власт, банковия бранш и още
13 юни 2018
Атанас Атанасов и Христо Иванов: Борисов е най-хубавият търговец на души в политиката

Съпредседателите на " Демократична България " пред " Капитал "
20 апр 2018
" Демократична България " потегля с упоритостта за управническа опция на статуквото

От новото обединяване показаха екип от специалисти, който ще изготвя политиките на съюза
12 апр 2018 " Когато преди 18 месеца поставихме началото на " Да, България ", имаше мощно очакване, че ентусиазмът, новото начало, неизхабените лица, извеждането на една съответна идея, която да ни сплоти, ще се трансфорат във вълна. Реалността се оказа друга. Изборните резултати и фактът, че в българския парламент няма действителна съпротива са урок за нас. Това съобщи водачът на партията Христо Иванов по време на първата национална конференция на групировката, която се организира в събота в София. Пред делегатите той призна, че някои последователи на групировката са се разочаровали поради едни или други неточности, а други са се отдръпнали. " Ние не сме се отказали да се борим за тяхното доверие и поддръжка и ще се надяваме да ги забележим още веднъж измежду нас. ", сподели Иванов.

В близо едночасовия си отчет пред делегатите на партията Христо Иванов направи разбор на външните и вътрешните политически фактори, които дестабилизират Европейски Съюз и България и очерта дилемите пред партията и обединяването " Демократична България ", в което с изключение на " Да, България " влизат още ДСБ и " Зелените ", като опция на настоящето политическо статукво.

България е на кръстопът

" Тук сме, тъй като България е на кръстопът. Председателството свършва, международното тече, отвред ни залива държавна агитация за огромните триумфи на ръководството. Под тази повърхнина България е на кръстопът, тъй като би трябвало да избираме сред привидната непоклатимост и усилието за смяна. Това, което държавната агитация показва за непоклатимост е едно рисково мъртво неспокойствие, което се образува от два значими исторически потока - единият е външен, другият - вътрешен ", сподели Иванов. По думите му външният поток е така наречен Четвърта индустриална гражданска война, която трансформира стопанската система, сигурността, връзките и базовите условия за съществуването на обществата и индивидите.

Другият външен развой, съгласно Иванов, е дестабилизацията на интернационалната система. " На мястото на интернационалния ред, учреден на правила, идва редът, в който тържествува правото на мощния. Все по-често на военносилния. Стари и нови форми на авторитаризъм стартират да се надигат все по-силно. Всички тези трендове подлагат на напражение Европейски Съюз ", сподели Иванов. Това във вътрешен проект слага пред България предизвикването за свободния либерален модел на страната ни. " Сигурността беше нещо, за което ние до неотдавна не мислехме. НАТО, Европейски Съюз и Брюксел мислеха за тези неща. Все по-ярко очертаващата се енергийна колонизация на България, която подхранва редовно корупцията и се трансформира в геополитически риск за страната ни. Комбинацията от тези вътрешни и външни фактори значи, че действителна алтернатива за безучастие ние нямаме. Изборът е сред това дали ще оставим тези опасности или ще предприемем интензивно национално изпитание към тях ", сподели Иванов. Според него България отхвърля да извърши нужните промени в правораздаването, във финансовата сфера, в сигурността и в службите си, с което рискува да остане трайно в периферията на Европейски Съюз. " На нас ни би трябвало режим на бързи и решителни промени, които да изпреварят поредицата от рискови фактори. Това е най-важният политически въпрос пред страната ни ", съобщи Иванов.

Тази кочинка няма да издържи - ще има парламентарни избори

Пред делегатите Христо Иванов уточни, че ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не могат да извършат тези промени, тъй като са част от статуквото и се подчинява на един инстикт - битката за съхраняването му. " Между ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи няма разлика. Те са друго декорирани проявления на модела на корупционна застоялост, който се трансформира в риск за сигурността на страната. Президентът Румен Радев, който беше определен като вяра да бъде някаква опция, в действителност не се трансформира във фактор за систематичен напън за промени в нито един бранш по нито един значим въпрос. Периодичните му опити за флирт по тематиката корупция са искрено жалки. Помните ли неговото героично запитване за Пеевски? То изгасна като влажен фас единствено след едно голословно отричане на Борисов. Темата изчезна. Радев в никакъв случай повече не посмя да я повдигне ", съобщи Иванов.

Лидерът на " Да, България " направи в изявлението си и една прогноза - че в идващите две години ще имаме три избора - за евродепутати, за кметове и общински съветници и ексклузивен парламентарен избор. " Кога ще бъде той не мога да ви кажа, само че съм сигурен, че ще имаме парламентарни избори. Тази кочинка няма да издържи. Тя се клати пред очите ни и би трябвало да се готвим за три типа избори ", съобщи Иванов.

Политическата опция

Христо Иванов уточни, че " Да, България " дружно с сътрудниците си от ДСБ и " Зелените " са подготвени да дадат политическата опция на статуквото. " " Демократична България " поставихме основите на една трайна консолидация на демократичната общественост. Заедно със " Зелените " и ДСБ гледаме в една посока. И това е доста мощен залог за смяната, която желаеме да правим ", сподели Иванов.

Той очерта няколко задания пред делегатите в залата. Едната е да продължат с построяването на групировката " Да, България ". По думите му партията към този момент има построени структури в 40 обитаеми места, 13 тематични работни групи и младежка организация. Втората огромна задача е продължаването на построяването на " Демократична България ". Предстои ни взаимна подготовках за явяване на избори. Изработване и сключване на съдружни съглашения. Предстои да се реши по какъв начин съюзът ще се отвори за хора, които са специалисти, " Демократична България " би трябвало да продължи разговора си с бизнеса. Тя може да бъде сполучлива единствено, в случай че успее да убеди естествения новаторски, действително предприемачески бизнес в България, че тя е неговият политически инструмент. Тези хора би трябвало да припознаят " Демократична България " като собствен политически инструмент ", уточни Иванов.

Следващата огромна задача съгласно него е консолидацията на демократичната общественост. " Искам да се обърна към останалите партии, които имат гласоподаватели от демократичната общественост. Искам да ги прикани към нещо просто - да не се крият зад овехтели политически хоругви, чието значение самите те не знаят. Дайте своята ясна оценка за сегашното ръководство, за ръководството на триумвирата ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, тъй като те са едно ", прикани Иванов. Според него демократичната общественост би трябвало да се разшири и с хора, които симпатизират на ГЕРБ. " Все повече хора даже и в ГЕРБ схващат, че Борисов е подготвен да жертва и партията си и гласоподавателите си и най-близките си сътрудници в името на личното си оцеляване. Все повече хора виждат, че свободата е под ужасна офанзива. Тези хора са наши естествени съдружници ", счита Иванов.

Програма с съответна визия за смяна

Иванов се разгласи за изработването на стратегия за национална промяна, която да съдържа съответна визия за смяна на страната. По думите му тя би трябвало да съдържа съответни ограничения за ремонт на модела на ръководство. " Тази стратегия би трябвало да сложи фокус върху няколко национални дела. На пръво място свободата и демокрацията. Трябва да върнем Народното събрание на мястото му, да освободим регулаторите от ролята им на бухалки. Тази стратегия би трябвало да се трансформира в разграничителна линия сред силите на развиването и силите на статуквото. Тя би трябвало да дава явен отговор против какво сме в съпротива и в името на какво тъкмо бихве подкрепили един ден едно ръководство. ", сподели Иванов. И предизвести, че е доста мъчно да убедиш хората да влагат в теб вярата си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР