Все по-важно вече е новините за управлението на българския футбол

...
Все по-важно вече е новините за управлението на българския футбол
Коментари Харесай

Бербатов поведе преди конгреса, но БФС не си признава

Все по-важно към този момент е новините за ръководството на българския футбол да се четат сред редовете. Просто защото от БФС не споделят напълно всичко, което се случва.

Така се получи и след първото за годината съвещание на Изпълкома на 25 януари. След него президентът на БФС Борислав Михайлов омаловажи импортираната на 11 януари подписка от екипа на Димитър Бербатов с думите: " Изпълкомът се срещна с подписката и я одобри за сведение. "

А в действителност опозицията реализира значим триумф - подписката с участващи 280 клуба (повече от изискуемите 1/3 членове на БФС) съобщи потвърждаването на дневен ред на конгреса на 18 март, в който да е включена точка за избор на президент на футболния съюз. И по този метод тушира опцията Изпълкомът да анулира сходна точка.

В Търговския указател фактически има оповестена покана от 14 септември 2021 година за привикване на избирателен конгрес на 18 март 2022 година И в нея има точки за избор на нов президент и Изпълком. Но дребната детайлност, която се икономисва, е фактът, че това е било направено преди предварителния конгрес на 12 октомври. Конгрес, който от БФС се опитваха с разнообразни хватки (и до последно) да не се състои и да се избутат нещата до постоянен конгрес през март.

Това обаче не мина пред съда. За информация - таман на 14 септември 2021 година Софийският градски съд (СГС) отхвърли иска на БФС, заведен против 189-те футболни клуба от подписката за привикване на ексклузивен конгрес. Футболният съюз се настояваше, че тези клубове " нямат право да желаят привикване и осъществяване на Конгрес (общо събрание) на БФС "

А откакто нямаше към този момент метод и конгрес през октомври въпреки всичко имаше, след неговия край освен Михайлов, а и негови доближени (като Йордан Лечков) уверяваха, че конгрес на 18 март 2022 година ще си има, само че няма да е избирателен , а главно за гласоподаване на бюджета за интервала 2022-2026 година Явно на това са се надявали в БФС до напълно скоро, само че актуалната подписка ги е изненадала и надлежно принудила да се остави в действие дневният ред, т.е. да има още веднъж избори за президент. С което на процедура екипът на Бербатов завоюва значим триумф в идната нова борба.

И по този начин - следва нов дуел сред Михайлов и Бербатов. И все по-вероятно наподобява той да е финален за изгубилия . Ако актуалният президент не успее да задържи поста, най-редно би било да се отдръпна от дейна футболна активност. А втора поредна загуба на Бербатов пък би трябвало да бъде последвана от съблюдаване на даденото заричане - да не се кандидатира повече.

За някогашния нападател и екипа му ще е доста значимо дали ще реализиран още един триумф преди 18 март - по правосъден път да издействат конгресът да съблюдава искания от 280-те клуба съответен дневен ред, в който има и някои спомагателни точки.

" Когато имаме подобен случай, конгресът би трябвало да мине и по двата дневни реда. Но очевидно (б.р. - напъните на БФС) се оказаха незадоволителни, с цел да отхвърлят подписката и просто я пренебрегнаха. За това приказвам, когато споделям за следващото нарушение на устава и закона ", разяснява пред " Дарик радио " някогашният член на Изпълкома Петър Величков, който е в екипа на Бербатов. Последният също изрази своята подозрителност по отношение на управата на БФС като написа във " Facebook ": " Запитайте се - щом ще има избирателен конгрес, по думите на Михайлов, тогава - за какво ви карат да подписвате контрадекларации? Дали не го вършат, с цел да могат посредством закани да провалят към този момент събраните по правилник подписи от най-малко една трета от клубовете-членове на БФС, и по-късно към този момент да могат умерено да трансформират дневния ред на вписания конгрес, и той да не бъде избирателен?! "

Действително се обрисуват два месеца, изпълнени напрегнато и най-вероятно взаимни нападки. През това време Михайлов по всякакъв начин ще се пробва да потвърди, че от октомври насам е почнал огромни промени в българския футбол. Той към този момент стартира: шумно бяха оповестени кадрови промени; назначен бе Георги Иванов като механически шеф на БФС; назначен бе и някогашният първокласен маджарски рефер Виктор Кашай за шеф на съдийската комисия в БФС; изтъкнато бе участие в програмата на УЕФА " Футболни федерации на бъдещето " и така нататък

Дали обаче това ще е задоволително? Бербатов приканва за смяна в ръководството на футбола ни, доста фенове също ясно показват позиция за такава (справка - мненията под профила на Борислав Михайлов във Фейсбук). Въпросът е дали ще се съберат задоволително клубове, които да изискат тази смяна с гласа си на конгреса...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР