Все по-широкото използване на автоматизацията, съчетано със свития пазар на

...
Все по-широкото използване на автоматизацията, съчетано със свития пазар на
Коментари Харесай

Банкрути, измами, бъркотиите на Мъск: Най-мразените компании в САЩ за 2023

Все по-широкото потребление на автоматизацията, съчетано със свития пазар на труда и дефицита на служащи, води до повишаване на недоволството измежду потребителите зад Океана.

Глобалните компании, подложени на обществена рецензия, понасят вреди върху репутацията си, чието възобновяване може да отнеме години.

Сред най-разочароващите фактори са спорни маркетингови тактики, индустриални практики и нездравословни услуги и артикули, довели до смъртни случаи и материални вреди.

Изследователите на списание CEOworld употребяват данни от Американския показател за задоволеност на клиентите (ACSI), с цел да сформират ранглиста с най-големите корпоративни кавги в Съединени американски щати през годината, довели до мощно публично отвращение.

Ето кои са фирмите, получили масирана рецензия от американските консуматори.

Anheuser-Busch InBev

Anheuser-Busch InBev е най-голямата бирена компания в света със седалище в Льовен, Белгия и годишен доход от 59,58 милиарда щатски $.

Anheuser-Busch InBev получи отпор за съдействието си с Дилън Мълвани – транссексуален инфлуенсър, който беше показан в реклама на компанията.

Консервативните критици порицаха обществените полезности, предадени от партньорството на Anheuser-Busch InBev с Мълвани. 

Освен това бирената компания получи рецензии за това, че се е пробвала да употребява идентичността на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и други от LGBTQ+ за стимулиране на внезапното увеличение на приходите си.

Това се случи, откакто основният изпълнителен шеф на компанията, Мишел Дукерис, разгласява изказване на фона на публичното отвращение.

Заради това спорно събитие Bud Light на Anheuser-Busch InBev към този момент не е най-продаваната марка бира в Америка, за първи път от десетилетия. Бойкотът докара до 10,5% спад в приходите на годишна база през второто тримесечие.

Credit Suisse

В началото на 2023 година Credit Suisse се срина.

Базираната в Цюрих, Швейцария, финансова институция беше изправена пред разнообразни обвинявания, в това число корпоративен шпионаж, пране на пари и машинация.

Credit Suisse, чиито годишни доходи възлизаха на 15,2 милиарда щатски $, се сблъска с големи загуби по заеми. Тогава швейцарското държавно управление се намеси, като уреди придобиването ѝ някогашния съперник UBS, с цел да се предотврати финансова рецесия.

Поглъщането стана факт след 167 години самостоятелност на Credit Suisse.

Disney

От 2022 година насам пазарната стойност на Disney като развлекателен лейбъл е спаднала с 22%, съгласно консултантската компания Kantar.

Нейната стрийминг услуга Disney+, се е трансформирала в една от най-отвратителните за потребителите стрийминг платформи на пазара, въз основа на ACSI.

Цената на акциите на Disney е намаляла с повече от 56% от март 2021 година насам. Тези неподходящи събития за компанията, се дължат на продължаващите културни войни и политически полемики в Съединени американски щати. 

Годишните доходи на Disney в размер на 82,7 милиарда щатски $ бяха понижени, когато компанията изрази своето отрицание във връзка с закона на Флорида " Не казвай гей ". В учебните заведения на територията на американския щат са неразрешени диалозите за половата еднаквост и половата ориентировка в класните стаи.

Претендентът за президентския пост и губернатор на Флорида Роналд ДеСантис се почувства засегнат от позицията на Disney и се опита да анулира независимостта на един от най-големите данъкоплатци във Флорида при ръководството на тематичните му паркове.

Ford Motor Company

От 2016 година насам продажбите на Ford Motor Company на американския пазар се намаляват годишно. Тази година основаният в Мичиган авто производител е изправен пред повече проблеми с контрола на качеството от всяка друга автомобилна компания. 

Недоволните американски консуматори подлагат на критика проблемите в дизайна и производството на Ford, които съгласно тях могат да доведат до съществени рискове.

Освен от непредвидено превключване на предавка, клиентите се оплакват и от изпускане на масло, което може да засегне до 350 000 автомобила Ford Broncos и Escapes. И най-после, проблем със строшен вал, засягащ близо четвърт милион камиона F-250 и F-350 Super Duty, докара до още по-голямо отчаяние на клиентите на Ford.

Fox Corporation

Медийната компания със седалище в Ню Йорк е притежател на Fox News. Тя от дълго време е обект на отрицание от доста американски фенове поради консервативно насочените политически репортажи и вести на медийния ѝ канал.

В началото на тази година Fox Corporation, която има годишни доходи от 14,9 милиарда щатски $, претърпя трус, който докара до още повече публични рецензии. Тъкър Карлсън беше уволнен от мрежата, като се твърди, че това е станало по взаимно единодушие сред водещия на праймтайм шоуто на Fox News и медийната компания.

Преди напускането на Карлсън беше разкрито правосъдно дело сред компанията за съоръжение за гласоподаване Dominion Voting Systems и Fox News, съгласно което персоналните отзиви на водещия на политическо токшоу са били в голямо несъгласие с гледните точки, които е казвал на феновете си в ефир.

Карлсън постоянно е подкрепял изказванията на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, че президентските избори през 2020 година са били опорочени. Въпреки това текстовите известия, открити в правосъдното дело, разкриват изказвания на Карлсън, в които някогашният водач е разказан като сатанист. Нещо повече, политическият коментатор сякаш твърдял, че подправените предизборни изказвания на Тръмп са умопомрачителни и налудничави.

Карлсън даже отбелязал, че екипът му е напълно покрай това да пренебрегва някогашния президент през множеството вечери и че не може да чака повече. Бившият дълготраен водещ на най-рейтинговата стратегия в праймтайма на малкия екран споделя, че ненавижда Тръмп.

Аудиторията по време на слота на Карлсън спадна от приблизително 3,3 млн. души на вечер до 1,5 млн. души, откакто той напусна корпорацията Fox.

FTX

Борсата за криптовалути със седалище на Бахамските острови беше една от най-големите в бранша.

Въпреки това нейната звездна известност претърпя смяна на 180 градуса в края на 2022 година, когато се провокира един от най-големите кавги за машинация на всички времена.

Средства на клиенти на стойност 2 милиарда щатски $ бяха трансферирани частно на компания, която някогашната другарка на Банкман-Фрийд Каролин Елисън управляваше.

Заявленията за кражба доведоха до оставката на основния изпълнителен шеф на FTX, неговото залавяне и оповестяването на борсата в неплатежоспособност.

Банкман-Фрийд беше освободен с рекордно висока гаранция от 250 млн. щатски $, само че против него бяха повдигнати голям брой обвинявания от скрит план за рушвет до машинация банки и клиенти. Произнасянето на присъдата му е планувано за март 2024 година

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson осъществя и получава облаги от генерични опиоидни медикаменти, макар че разгласи желанието си да се отдръпна от производството им през 2020 година

Тя е една от фирмите, на които са предявени искове за обезщетение в размер на милиарди щатски долари за присъединяване ѝ в актуалната опиоидна зараза в Съединени американски щати.

Компанията е измежду най-големите бизнес организации, които способстват за съглашението по правосъдни искове на стойност 26 милиарда щатски $. Johnson & Johnson би трябвало да заплати 5 милиарда щ.д. на ищците за интервал от 9 години.

Meta Platforms

През последните месеци компанията майка на Фейсбук и Instagram е обект на обществени рецензии.

По-рано тя беше санкционирана с 1,3 милиарда щ.д., откакто наруши разпоредбите на Европейския съюз за отбрана на персоналните данни. Това се случи на фона на споразумяване на групово правосъдно дело за 725 млн. щ.д. през декември 2022 година

Искът беше подаден против Meta Platforms, която непозволено е споделила потребителска информация с компанията за разбор на данни Cambridge Analytica.

Кампанията на Тръмп използваше тази компания в президентската си акция за Белия дом през 2016 година

Освен това Meta Platforms си навлече недоволството на хората, откакто през първата половина на 2023 година редуцира 10 600 чиновници.

Компанията на Марк Зукърбърг извърши тази стъпка след оповестяването на облага от 23,2 милиарда щатски $ през миналата година. Последните съкращения на Meta Platforms са в допълнение към уволнените през ноември 2022 година 11 000 чиновници. Тези съкратени служащи бяха детайл от програмата за понижаване на разноските в годината, която Зукърбърг назова година на успеваемост на Meta Platforms.

Netflix

Стрийминг компанията с над 232 млн. клиенти разгласи повишение на цените на общоприетия си абонаментен проект в Канада и Съединени американски щати. 

Тази мярка докара до това, че предходната година Netflix регистрира чиста загуба за първи път от 10 години насам.

Освен това най-популярният снабдител на стрийминг услуги в света забрани шерването на пароли. Тази мярка не разрешава на потребителите да споделят сметките си и изисква от тях да заплащат в допълнение за шерване на пароли с хора отвън дома им.

OpenAI

Американските консуматори подлагат на критика OpenAI, като считат, че нейният артикул може да измести милиони чиновници от работните им места.

Критиците считат, че тази технология може да стане неконтролируема. Освен това AI може да популяризира неверни данни, дийпфейк наличие и да провокира проблеми с неприкосновеността на персоналния живот.

Challenger, Gray and Christmas Incorporated, интернационална група за бизнес и коучинг на ръководители показва, че единствено през май 2023 година AI е изместил съвсем 4000 работни места в Съединени американски щати. В отчет на Goldman Sachs също се показва, че AI може да докара до понижаване на 300 милиона работни места в международен мащаб.

Silicon Valley Bank

Годишните доходи на Silicon Valley Bank възлизаха на 7,4 милиарда щатски $.

През март 2023 година тя заяви на своите вложители, че би трябвало да натрупа 2,25 милиарда щатски $, с цел да усъвършенства салдото си. Голяма част от активите на банковата институция са свързани с облигации на Министерството на финансите, които са изгубили цената си по време на поредицата от нараствания на лихвените проценти на Федералната аварийна система.

Официалното изказване на Silicon Valley Bank докара до всеобщо евакуиране на средства от банката. Два дни по-късно ужасени клиенти изтеглиха общо 42 милиарда щатски $.

Финансовите регулатори в последна сметка затвориха Silicon Valley Bank. Конфискуваха активите ѝ, което докара до втория по величина банков банкрут в историята на Съединени американски щати.

Сривът на Silicon Valley Bank имаше забележителен резултат върху софтуерния бранш на Калифорния. Много стартъпи в района зависеха от нея за своите финансови решения. Сривът имаше и интернационалните последствия. Той засегна международните софтуерни компании, които използваха услугите на банката.

Доверието на потребителите в американските финансови компании беше подкопано.

Trump Organization

Много американци ненавиждат компанията на Доналд Тръмп – най-противоречивият водач в новата история на Съединени американски щати.

Trump Organization, група от над 500 юридически лица и предприятия, понесе санкция в размер на 1,61 млн. щатски $ за данъчни измами при започване на годината.

Присъдата докара и до лишаването от независимост на основния финансов шеф на Trump Organization за пет месеца.

TikTok

ByteDanceм китайски софтуерен колос, е притежател на TikTok. В Съединени американски щати доставчикът на услуги за хостинг на видеоклипове се сблъска с ненавист заради опасения, свързани с поверителността на данните и националната сигурност.

Сред критиците на TikTok са американски държавни чиновници, които изпитват безпокойствие, потвърждавайки, че китайското държавно управление може да принуди компанията за обществени медии или нейния притежател да дават данни за потребителите. Те също по този начин се тормозят, че двете структури биха могли да манипулират наличието на платформата.

Неотдавнашното чуване на TikTok в Конгреса на хвърли светлина върху проблемите, които платформата може да аргументи на обществото. Сред тях са пристрастяване към TikTok, неподходящи последствия за психологичното здраве и сигурността на децата. Тези въпроси в допълнение доведоха до публичен спор.

Загрижеността на държавното управление на Съединени американски щати по отношение на китайските шпионски интервенции докара до възбрана на TikTok да се употребява в устройства, издавани на чиновници на федералното държавно управление на Съединени американски щати. Повече от половината от всички щати издадоха същите забрани за държавните чиновници.

X

През октомври 2022 година Илон Мъск закупи Twitter, а по-рано тази година я преименува на X. Оттогава посоката на развиване е нестабилна.

На първо място, Мъск отстрани възбраните за голям брой сметки, които бяха модерирани поради обидни изказвания, в това число неонацистки. Най-богатият човек в света не сътвори екип за модериране на наличието, както беше споделил, че ще направи.

Общественото неодобрение ескалира и когато Мъск промени политиката на X за " синя верификация ", функционалността за обозначаване на тестван акаунт на консуматор или обществена персона в платформата.

След това, Мъск стартира да таксува с 8 $ месечно потребителите, които желаеха да имат " синя значка ".

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР