Все по-рядко можем да говорим за двоен стандарт при храните

...
Все по-рядко можем да говорим за двоен стандарт при храните
Коментари Харесай

Няма „двоен стандарт“ при храните по оста Изток-Запад

Все по-рядко можем да приказваме за двоен стандарт при храните по оста Изток-Запад. Няма никакво подозрение, че това което се продава на българския пазар, както и в останалата част на Европейския съюз, е безвредно според въведените стандарти. Това демонстрират резултатите от относителен разбор на храни и питиета, закупени от Гърция, Португалия, Унгария, Испания, Германия и на аналозите им от комерсиалната мрежа в България.

Проучването обгръща храни и питиета от шест продуктови групи артикули: макаронени произведения, шоколадови произведения, млечни артикули, консерви, зехтин и спиртни питиета. Пробите са взети от представители на Комисията за отбрана на потребителите и Българската организация по сигурност на храните, а тестването на мострите е осъществено в упълномощени лаборатории по методология, създадена от Генерална дирекция „ Съвместен проучвателен център ” на Европейската комисия в тясно съдействие с способените органи на страните-членки на Европейски Съюз. Оценката на сходство е в няколко стадия.

Изпитани се 11 продукта. При два от тях (консерви с грах и царевица) се следи доста разграничение в индикаторите. Други 4 продукта (масло, шоколад, шоколадови бонбони, риба тон) имат минимални и несъществени за качеството разминавания. При 5 продукта (зехтин, спагети и три типа алкохол) не се откриват статистически доказуеми разлики.

„ Констатираните разминавания сред храните и напитките продавани в България и в страните от Западна Европа са минимални. Не може да се направи безапелационен извод дали те трансформират качеството на съответните търговски марки в позитивна или негативна тенденция. Обичайно тези разлики са вярно изписани на етикетите и не заблуждават потребителите. Консумацията на включените в изследването храни и питиета не води до разнообразни здравни последици за хората в България спрямо страните от Западна Европа ”, е заключението на отчета на Комисията на отбрана на потребителите.

„ Би трябвало да се вкара формулировка в законодателството на понятието „ основна разлика “, да се изясни какво съставлява и да се сложат граници, в случай че би трябвало по продуктови групи. И когато такава е налице, това изрично да бъде прието за нелоялна комерсиална процедура и този, който го прави, да бъде глобен. Ако той желае да ги резервира, тъй като има други причини – да вземем за пример, вкусови желания, той би трябвало да означи това върху опаковката, да записва друга комерсиална марка на продукта или да го показа като вариация, само че да е ясно за потребителите какъв тъкмо е продуктът “, разяснява  председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР