Все по-млади хора чуват диагнозата рак“. Това показват данните от

...
Все по-млади хора чуват диагнозата рак“. Това показват данните от
Коментари Харесай

Все по-млади се разболяват от рак по света... а у нас нямаме национален регистър

Все по-млади хора чуват диагнозата „ рак “ . Това демонстрират данните от последния отчет, оповестен в Съединените щати. За България обаче данни няма. Причината – Националният раков указател е закрит в края на 2023 година, а последната общодостъпна и публична информация по тематиката е до 2017 година

В 85% от откритите позитивни случаи той е показал първичното място на рака

В България

Последните данни, които страната ни е подавала към Евростат по тематиката, са от 2017 година Оказва се, че звеното е закрито съвсем без пояснение.

„ Национална агенция за приходите ни закри без никакви причини на 6 ноември 2023 година Единственото пояснение, което получихме, е, че към този момент няма да има Национален раков указател  в болничното заведение, той щял да отиде в Националния център по здравна информация. В момента там има някакви частични данни, само че мъчно може да се наблюдава цялостната картина, тъй като информацията е препратена към „ Информационно обслужване “, изясни онкологът проф. Здравка Валерианова.

Жената, на която са давали месеци живот - след инжекцията живее още 20 година

Тя е обезпокоена, тъй като редица интернационалните институции се обръщат към страната ни за данни, само че все още страната не можем да предоставим такива.

Унищожиха една работеща структурира . Сега не могат да се вършат разбори, нищо не може да се направи, просто липсва информация “, безапелационна е проф. Валерианова.

Снимка: iStock

Въпреки това признава, че и у нас има ракови болести, които зачестяват при хората под 50-годишна възраст. Такива са онкохематологичните болести – на лимфата и на кръвоносната система.

„ Ракът на гърдата и на маточната шийка към този момент се срещат постоянно при дамите под 50-годишна възраст. Карциномите на матката и на яйчниците към момента се откриват при по-възрастни пациентки “, показва още проф. Валерианова с ангажимента, че не може да се позове на числа поради закритият указател.

Снимка: iStock

Тя споделя още, че като цяло нямаме добър скриниг.

„ Ракът на гърдата, сходно на рака на дебелото черво, има фамилна обремененост, т.е. при един добър скриниг измежду 40-годишните хора, злокачествените тумори могат да бъдат хванати в начален стадии “, разяснява още проф. Валерианова.

Признава, че е изцяло съгласна с констатациите в американския отчет и сходно на сътрудниците си в Съединени американски щати е обезпокоена.

Пациентът постъпва в болничното заведение с недостатък на костта, както и с тежка зараза

Отвъд океана

В Съединени американски щати, където прецизно наблюдават заболеваемостта и то освен в региона на онкологията, данните са безапелационни – има увеличение на диагностицираните с карциноми във възрастовата група под 50 години. Тенденцията се следи от 1995 година до 2020 година, се споделя в отчета, който беше оповестен преди дни от Американското общество за битка с рака.

Снимка: iStock

„ Въпреки че като цяло популацията на Съединени американски щати застарява, виждаме осезаемо повишаване на раковите диагнози измежду по-младите хора “, разяснява данните доктор Уилям Дахут, основен теоретичен шеф на Американско общество за битка с рака.

Той чува диагнозата рак на стомаха юни месец предходната година. Вече шест месеца се бори за живота си

Той е безапелационен, че тази диагноза „ се измества към по-ранните години “ и признава, че специалистите в страна са обезпокоени от тази отрицателна наклонност.

Нарастващата заболеваемост от рак измежду по-младите следи с паника и проф. Скот Копец от Раковия център „ Андерсън “ към университета в Хюстън. „ В нашата клинична процедура виждаме все по-млади пациенти – такива, които към момента не са достигнали възрастта за целесъобразен скрининг за избрани карциноми “, разяснява проф. Копец, който е експерт по стомашно-чревни болести в региона на онкологията.

Медицинските институции в страната ще получат 21 линейни ускорителя

Европа и ние

България е единствената европейска страна, в която се регистрира увеличение на смъртността от рак, се споделя в отчет на Европейската комисия от 2023 година Тя нараства от 229 случая на 100 000 души население през 2011 година до 242 смъртни случая на 100 000 души през 2019 година Увеличението е по-голямо при мъжете (+8%), в сравнение с при дамите (+5%). 

В заключението на отчета се споделя още, че смъртността от ракови болести у нас е доста по-висока от междинната за Европейски Съюз, а отрицателната наклонност се резервира макар положените старания. Една от рецензиите е, че " България е една от дребното страни в Европейски Съюз, които са без утвърден Национален проект за битка с рака ".

От Брюксел въпреки всичко показват вяра, че профилактиката и скрининга у нас ще се подобрят през идващите години, тъй като в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) страната ни е " заложила избрани промени в тази посока ".

И още...

Eкип на btvnovinite.bg изпрати питане до Министерство на здравеопазването за предстоящите промени в региона на онкологията, както и за какво Националният раков указател е закрит. Запитване за поддържането на раковия указател е изпратено и до Информационно обслужване. Все още не сме получили отговор.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР