Все по-малко вероятно изглежда в масата на несъстоятелност на Корпоративна

...
Все по-малко вероятно изглежда в масата на несъстоятелност на Корпоративна
Коментари Харесай

Синдиците на КТБ се отдалечават все повече от БТК

Все по-малко евентуално наподобява в масата на неплатежоспособност на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) да бъде прибрано даже едно евро от най-големия актив, добит с заеми от банката.
Става дума за средствата, отпуснати за придобиването на Българската телекомуникационна компания (БТК). Със свое решение Апелативният съд в София е отхвърлил опитите на синдиците на банката да осъдят люксембургската компания LIC Telecommunications S.a.r.l.

Искането на синдиците на КТБ е за признание за открито във връзка с LIC Telecommunications S.a.r.l., че е притежател на имущество, което е с генезис от банката. Това са 43 264 акции, съставляващи 43,264 % от капитала на V. Telecom I. S.A. G. Parner и 43 264 акции, съставляващи 43,264 % от капитала на V Telecom I. S., Л. Синдиците на КТБ са желали и LIC Telecommunications S.a.r.l. да бъде наказано да върне в масата на несъстоятелността на собствеността върху акции ведно със законните последствия. Всичките компании са сдружения по веригата на благосъстоятелност на БТК в Люксембург след предпоследната смяна в собствеността на телекома през 2012 година, когато контролът мина в Цветан Василев и съветската ВТБ.

В исковата си молба КТБ разказва поредност от контракти за заеми за обща сума от 170 860 273 лева Тези средства съгласно синдиците на банката са употребявани за придобиване на 43% от БТК, което съгласно тях е имущество с генезис от банката.

След като този опит на синдиците на КТБ се провали на първа инстанция, в този момент апелативните съдии нанасят още по-тежък удар. Според апелативните съдии делото не подхожда на Регламент 1215/2012 година на Европейския парламент и на Европейския Съвет по отношение на компетентността, осъществяването и признаването на правосъдни решения по цивилен и търговски каузи и Софийският градски съд погрешно е приел, че въобще може да се произнася по сходно дело. Решението на САС не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Върховния касационен съд.

Резултатът от всички юридически тълкувания, мнения и решения е, че в случай че желаят да получат надзор върху 43% от БТК, синдиците на КТБ ще би трябвало да водят каузи отвън територията на страната. А там те надали ще могат да се базират на антидатираните текстове от Закона за банковата неплатежоспособност в България, които им разрешават да водят каузи за връщане в масата на неплатежоспособност на банката на имущество, което е добито със средства от банката.

Над въпросните 43% от БТК пък има натрапен запор от Комисията за лишава на нелегално добитото имущество (КОНПИ) по делото, което тя води против мажоритарния акционер на КТБ и някогашен максимален притежател в БТК Цветан Василев.

Забележителното е, че синдиците в КТБ имаха много сериозен лост за застраховане на вземанията си от БТК, от който се отхвърлиха непринудено. Банката беше измежду обезпечените кредитори на едноличния притежател на телекома – българското сдружение „ Вива телеком България “. С решение на синдиците от януари 2018 година КТБ се съгласява да вдигне залога върху акциите на „ Вива телеком България “. От вписаните в Търговския указател документи на никое място не излиза наяве дали това е станало възмездно – дали заемът към КТБ е погасен.

КТБ е един от кредиторите на първото по веригата на благосъстоятелност в телекома сдружения в Люксембург – InterV Investment. Люксембургската компания има провиснал заем с предел от 10 млн. евро, който към слагането на КТБ под необикновен контрол е усвоен в размер на 8.66 млн. евро. Падежът на заема е 24 ноември 2014 година Каква част от него е платена и дали въобще е платена, не е ясно заради непубличния темперамент на докладите, които синдиците на КТБ разгласяват.

Сега акциите на „ Вива телеком България “ са обект на залог единствено по заем от 240 млн. евро, провиснал от VTB Capital на люксембургското сдружение Viva Telecom. Тази компания завоюва през 2015 година чудноват „ търг “ за падежиралия и непогасен заем от 150 млн. евро на InterV Investment към VTB Capital. Този заем, сходно на отпуснатите от КТБ 10 млн. евро, също е от 2012 година при предходната промяна на благосъстоятелност в БТК.

На базата на търга за неприятния заем на InterV Investment към VTB Capital през 2015 година се извърши ефикасна промяна на контрола.

Собственици във Viva Telecom (Luxembourg) са Спас Русев с 46% дял, 20% минус 1 глас са на ВТБ, 19% на “Делта кепитъл инвестмънтс” (контролирано от българските мениджъри на ВТБ братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев) и остатъкът 15% плюс 1 глас е на някогашните кредитори.

Мирослав Иванов

Източник: Трансмедиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР