Все по-малко деца са обхванати с ваксини срещу тежки заболявания

...
Все по-малко деца са обхванати с ваксини срещу тежки заболявания
Коментари Харесай

Обхватът с важни ваксини при децата падна под 90%

Все по-малко деца са обхванати с ваксини против тежки болести от наложителния имунизационен календар. Обхватът при множеството ваксини е паднал за първи път под 90% през 2021 година, сочат настоящи данни на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА). Тенденцията за спад във ваксиналното покритие стартира от 2020 година с идването на пандемията от Covid-19, само че през 2021 година се задълбочава и то в година, в която имунизациите не са били преустановявавани административно като противоепидемична мярка.

Според персонални лекари главната причина за отхвърли и разколебаването на родителите по отношение на имунизациите е антиваксиналното говорене през всевъзможни канали, което има политическо посланичество даже на високо политическо равнище.

Втора година спад в имунизационното покритие

И през 2021 година, както и през предишни години най-голям е обсегът с имунизацията против туберкулоза , която се слага още в родилния дом, 48 часа след раждането. Покритието с нея е 96.7% при 97% миналата година. Другата ваксина, която се слага в родилния дом до 24 часа след раждането е тази против хепатит Б , само че при нея следват реимунизации на третия и четвъртия месец и без тях обсегът не се смята за цялостен. С нея са обхванати 89.4% от децата през 2021 година и също има спад по отношение на 2020 година

Последващите през втория, третия и четвъртия месец месец на бебето ваксини против полиомелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце вид Б са с обсег 89.5%, до момента в който през 2020 покритието с тях е било над 90%. При имунизацията против морбили, паротит и рубеола , която се прави на 13-тия месец на детето обсегът през 2021 година е 88.7% и единствено при нея се регистрира усъвършенстване по отношение на 2020 година, само че и значителен спад по отношение на предепидемичната 2019 година, когато обсегът е бил 95.1%.



Причините

" През 2020 година имаше прекъсване за 4 месеца на имунизациите и реимунизациите. Първо поради грипа, по-късно поради ковид. Но откакто през май месец 2020 година се договорихме с Министерството на здравеопазването да не не разрешава имунизациите по време на зараза, оттова нататък още в границите на годината наваксахме изоставането. Но през 2021 година поради антиваксиналното говорене родителите започнаха да отхвърлят имунизации ", разяснява пред Mediapool доктор Костадин Сотиров, персонален доктор и представител на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Недалновидна и неуверена политика за имунизациите

Според него Министерството на здравеопазването е водило недалновидна и неуверена политика по отношение на имунизациите в изискванията на пандемия и говоренето, че " всеки самичък си преценява " дали да се ваксинира против Covid-19, е дало отражение и върху имунизациите от наложителния календар.

" Семейните лекари вършим каквото е по опциите ни да агитираме родителите да слагат ваксини, опитваме се да се оправяме и с хроничния дефицит на ваксини , тъй като и това съществува като проблем ", показва Сотиров. Липсата на някоя от имунизациите в избран миг също разколебава родителите, тъй като когато веднъж бъдат върнати от кабинета на лекаря, може повече и да не дойдат отново, изяснява той.

Антиваксърската акция

Въпреки всичко, съгласно Сотиров главният проблем е антиваксиналното говорене, което намира израз и на най-високо политическо равнище.

" Политическата акция против имунизациите се води най-активно от две партии : " Възраждане " и " ИТН ", която е част от държавното управление. Ние лекарите си приказваме, само че хората слушат политиците и гледат телевизия 7/8 ", разяснява той.

Сотиров разяснява, че сътрудниците му се опасяват и от експанзия, откакто поради сложена ваксина.

Риск от забравени заболявания

Сотиров предизвести, че спадът на имунизационното покритие крие опасности от разпространяване на забравени и ваксинопредотвратими заболявания. Освен огнища от морбили, каквито към този момент от време на време пораждат, има риск и от дифтерия и полиомелит.

" В Украйна, където обсегът е по-нисък от нашия, имат ендемични огнища на полиомелит, дифтерия , морбили, рубеола, което основава риск от прехвърлянето им при актуалната бежанска вълна и спадащия имунизационен обсег у нас. Дифтерията и полиомелитът са смъртоносни заболявания и в България не ги е имало от доста години. Аз съм на 62 години и не съм виждал болен от дифтерия, нито от полиомелит. Т.е. такива заболели и да се появят, може да не ги разпознаем в ранния стадий и да заразяват други ", уточни той.

" Остава да чакаме да се появят случаи на дифтерия, полиомелит, деца да умират от ваксинопредотвратими болести, с цел да се изплаши обществото и по сложния метод да осмисли изгодата от имунизациите ", разяснява Сотиров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР