Все по-малко бежанци искат да се установят в България -

...
Все по-малко бежанци искат да се установят в България -
Коментари Харесай

Все по-малко бежанци искат закрила в България

Все по-малко бежанци желаят да се открият в България - това стана ясно от думи на Димитър Киров, шеф на Дирекция „ Качество на процедурата за интернационална протекция “ към Държавната организация за бежанците пред радио " Фокус ". „ През 2019 година продължава наклонността от предходната година към понижаване на чужденците, които подават молби за интернационална протекция. От началото на годината броят на подадените молби е 1870, като за предходната година техният брой е бил 2563 ", разгласи той. По негови думи потенциалът на бежанските центрове у нас е напълнен на 9 %, там обитават 454 лица. Общият потенциал за настаняване в териториалните поделения на организацията е очакван за 5160 лица, като при нужда той можел да бъде повишен до 6000 места.

" Към сегашния миг предвид на спокойната миграционна конюнктура и дребния брой подадени молби за протекция сходни ограничения за увеличение на местата не се плануват. На национално равнище има признати проекти за деяние в спешни обстановки. Към сегашния миг миграционната конюнктура в страната е спокойна и не се планува въвеждането на такива проекти “, изяснява Киров. Той споделя още и че срокът, в който Държавната организация за бежанците би трябвало да се произнесе за поискана интернационална протекция, е шест месеца. Освен заслон, храна и здравно обезпечаване Агенцията обезпечава на бежанците и курсове по български език, работа с посредници и достъп до бюрото по труда, споделя още той. Според Киров трендовете сочели, че не се чака засилен миграционен развой към страната ни, потвърждават го и подадените молби за интернационална протекция през тази година.

Само ден по-рано президентът Румен Радев разгласи, че при внезапен масиран напън от мигранти България няма потенциала да се оправи сама. Така той коментира пред журналисти  срещата си с премиера Бойко Борисов и държавния Съвет по сигурността заради обстановката в Сирия и подхванатата на нейна територия акция от страна на Турция. " Първо, представителите на службите за сигурност ни увериха, че няма директна опасност за сигурността на страната. Трябва да признаем обаче факта, че при неочакван масиран мигрантски напън България няма потенциала да се оправи сама. Затова и аз моля, че би трябвало да сме доста дейни и да използваме всички вероятни лостове и механизми на Европейски Съюз ", разгласи в прав текст президентът. Според него България има потребност от действен проект за групови дейности на Европейски Съюз при положение на внезапно повишаване на мигрантски напън на границата й, с цел да е ясно коя страна с какво взе участие.

В изявление за Българска национална телевизия обаче турският дипломат в София Хасан Улусой разгласи, че мигрантският напън щял даже да намалее от военната интервенция в Сирия. " Едно от терзанията е, че би зародила филантропична рецесия, която би основала миграционен напън. Всъщност е таман противоположното, с помощта на тези интервенции филантропичните рецесии понижават и посредством пречистване на тези региони от терористи ще се даде опция на непринуден принцип и по един сигурен метод сред един и два милиона бежанци да се завърнат в своята татковина. А това ще докара до понижаване на миграционния напън ", разгласи дипломатът.  На собствен ред и той като своя външен министър се скъса да хвали държавното управление по позиция на България за военната интервенция. " Нашият комшия, другар и съдружник България ни схваща доста добре, одобряваме това със удовлетворение. Българската страна е за поддържане на разговора сред Турция и Европейски Съюз и не е настроена положително във връзка с възможни наказания по отношение на Турция. Изказваме своята признателност, защото това е рационалният метод ", сподели Улусой. Веднага по-късно той разгласи и:  " Ние имаме едно прелестно съдействие с България, което може да служи за образец ".

ПРОВОКАЦИЯ

Карта на Република Турция, обхващаща територии и от България и включваща Варна и Кърджали в турска територия, е била поместена във фейсбук профил, обвързван с министъра на националната защита на Турция Хулуси Акар. Министърът на външните работи Екатерина Захариева е разпоредила незабавно зам.-министър Петко Дойков да се свърже с турския дипломат Хасан Улусой, съобщиха от външното ни ведомство. От Министерство на външните работи осведомиха, че още в сряда в ранния следобед публикацията е докладвана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Посланикът направил инспекция и удостоверил, че този профил няма нищо общо с министър Акар. Посланик Улусой даде обещание да даде спомагателна информация, откакто турската страна направи спомагателни инспекции.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР