Все по-голям става делът на работещите в социалните услуги, които

...
Все по-голям става делът на работещите в социалните услуги, които
Коментари Харесай

Бисер Петков: Около 60% от работещите в социални услуги следващата година ще са на минимална заплата

Все по-голям става делът на работещите в обществените услуги, които са на минимална работна заплата. Според оценките, направени от НСОРБ, към 60 % от тях ще бъдат на минимална заплата.

Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на конгрес "Европейски, национални и локални цели " в границите на Общото заседание на НСОРБ. По думите на министър Петков ниското възнаграждение работи демотивиращо за обществените служащи, изключително когато в други браншове като обучение растежът на възнагражденията е по-висок. Това води до текучество, усложнение при набирането на искащи да работят в услугите и като цяло неатрактивност на специалността на обществения служащ, разяснява министърът.

Той заяви, че с последващата разработка на подзаконовата уредба на Закона за обществените услуги, който сега е преди второ четене във водещата парламентарна комисия, ще се вкарат стандарти на възнаграждение, с които ще се забавят отрицателните процеси в бранша на обществените услуги. Бисер Петков изрази вяра до края на този месец законът да бъде признат. Той ще влезе в действие от 2020 година, а във връзка с новите финансови стандарти от 2021 година.

Очаква се за 2020 година да има повишаване на стандартите на обществените услуги в порядъка на 15 -20 % за някои от тях, като нужната сума за финансирането им би трябвало да доближи 317 милиона лв., което е растеж с към 22 % по отношение на тазгодишната сума за финансиране, сподели министър Бисер Петков. Вчера е имало съвещание на работната група, която би трябвало да направи предложение за стандартите за 2020 година и това решение е взето там. Трябва да се покриват освен разноските за личен състав, само че и за материална база, повишение на квалификацията на работещите в системата, сподели министър Бисер Петков.

По думите му задачата е да се увеличи качеството на обществените услуги и удовлетвореността на хората, които ги употребяват. Бисер Петков напомни, че за финансирането на обществените услуги, които са държавно делегирани действия, за тази година е планувана сума от малко над 260 милиона лв., което е забележителен двуцифрен растеж в съпоставяне със сумата в бюджета за 2018 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР