Все по-големият брой ирански жени, които отказват да носят хиджаб

...
Все по-големият брой ирански жени, които отказват да носят хиджаб
Коментари Харесай

Жените в Иран отказват да носят хиджаб в колите си

Все по-големият брой ирански дами, които отхвърлят да носят хиджаб по време на шофиране, провокира съществени несъгласия в ислямската република, оповестява The Guardian.

Мнозина в Иран считат, че салонът на колата е персонално пространство, само че правосъдните управляващи и полицията не са на това мнение.

" Невидимата част от колата, като багажникът, е персонално пространство, само че това не важи за забележимите елементи ", твърди Хади Садейди, който е върховен магистрат в Иран.

Саид Монтазералмади, представител на иранската полиция, излезе със същото мнение. Според него това, което е очевидно за обществото, не е персонално пространство, а нормите и разпоредбите би трябвало да се зачитат и в колите. Той също по този начин предизвести притежателите на коли да не употребяват затъмнени стъкла, с цел да предотвратят видимостта в колата.

Други обаче показаха съществено противоречие.

„ Законът споделя, че пространството в колата е персонално. Хартата на държавното управление за правата на жителите също твърди, че колата е част от персоналното пространство и властта е длъжна да го почита “, оповестиха от формалната иранска осведомителна организация „ ИРНА “, цитирайки юрист Хосеин Ахмадиниаз.

Яхя Камалпур, член на иранския парламент също поддържа тезата и счита, че полицията няма право да влиза в него без правосъдна заповед.

Дебатът започна вследствие на нарастващия разрив сред държавното управление и твърдата правосъдна система, която работи без значение от кабинета на Рухани. В същото време споровете сред дамите и иранската морална полиция постоянно се усилват през лятото, когато температурите се повишават.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР