Все по-драматично става в интензивните отделения на много германски клиники:

...
Все по-драматично става в интензивните отделения на много германски клиники:
Коментари Харесай

“Забравените“ пациенти: те плащат висока цена заради болните от Ковид-19


Все по-драматично става в интензивните отделения на доста немски клиники: с цел да има място за пациентите с Ковид, всеобщо се отсрочват планови интервенции. Особено за онкоболните това крие опасности, предизвестяват специалисти.

В Ковид-пандемията над 3/4 от лечебните заведения в Германия са принудени да отсрочват планови интервенции

Положението в на редица лечебни заведения в Германия към този момент е пагубно. Седмичникът „ Ди Цайт “ цитира 27-годишната здравна сестра Амина Мохтар, която работи в Университетската клиника в Бон, с един напряко трогателен зов за помощ:

„ Имам 90-годишен пациент, който би трябвало да реанимирам в продължение на 120 минути. Грижа се и за 24-годишен мотоциклетист със спукан далак и вътрешни кръвоизливи, който лежи в шоковото. В този миг влиза мъж, бутащ инвалидна количка, в която жена му към този момент не може да диша. В коридора пък друга пациентка чака да я реалокират на носилката, а аз в бързината съм принудена да разкъсам облеклата и да ѝ оголя гърдите, с цел да може незабавно да ѝ създадат ЕКГ. Налага ни се да пипаме пациентите по най-интимните места, да седим до тях в най-тежките мигове от живота им, когато – примерно – преди малко са изгубили детето си. И нямаме никакво време! Не искам повече да ме принуждават да взимам такива чудовищни решения. За мен това е нарушаване на член 1 от Основния закон, който гласи: Човешкото достолепие е ненакърнимо. “

Масово се отсрочват планови интервенции
Редакцията предлага
, четем също и в обява на " Тагесшау ". Изданието цитира Германското съдружие на лечебните заведения, чийто данни сочат, че над ¾ от лечебните заведения са принудени да отсрочват планови интервенции.

Ситуацията фактически става все по-драматична и води до „ телесни и душевен премеждия у засегнатите пациенти “, споделя Гералд Гас, ръководител на Сдружението. За задъхващите се лечебни заведения към този момент се трансформира в единствена опция да поемат третирането на неотложни случаи.

„ Опитвам се да виждам рационално на протичащото се, само че от време на време ме обзема същински яд “, споделя пред организация ДПА 63-годишна жена, чиято интервенция на тазобедрена става се отсрочва към този момент на няколко пъти. През септември ѝ дали обещание за идната пролет, в това време обаче интервенцията е отсрочена за неопределен срок. А към този момент има дни, когато въобще не може да върви, оплаква се пациентката. Несигурността и болките в това време са се трансформирали в такова задължение, че постоянно изпадала в депресии, изяснява още 63-годишната жена, която избира да остане анонимна.

Сдружението на лечебните заведения удостоверява, че най-често се отсрочват точно ортопедични интервенции. Списъците на чакащи за интервенция се удължават и заради това, че интервенции бяха отлагани още по време на последната тежка вълна от ковид, а „ опашките “ се удължават от ден на ден и повече поради новата вълна. От октомври 2020 до февруари 2021 са били сложени 22% по-малко тазобедрени протези, съкращения имаше и продължава да има и при интервенциите на онкоболни. Операциите на рак на гърдата са намалели с 6 на 100, а на рак на дебелото черво – с цели 18%., споделя Гералд Гас, тъй като практиката демонстрира, че забавянето на интервенцията – изключително при пациенти с рак – дава негативно отражение върху развиването на заболяването и най-много върху възможностите за триумф на хирургическата интервенция.

Няма единни правила

Най-често биват отлагани ортопедични интервенции

В Организациите за протекция на пациентите считат, че в тази ситуация законите и разпоредбите не са задоволително ясни. Дефиницията на термина „ планова интервенция “ е юридически обтекаема и на практика неприложима, твърди Ойген Брюш от управлението на Германската фондация за протекция на пациентите. Брюш упорства за единни правила, съгласно които да се взема решение тъкмо кои интервенции могат да се отсрочват поради претоварването на лечебните заведения в изискванията на пандемия. „ Берлин и провинциалните държавни управления са длъжни незабавно да изработят транспарантни и безапелационни критерии “, приканва Брюш. Защото сега всяка болница независимо взема решение кой пациент да получи терапия и кой може да бъде отсрочен.

" Ковид-19 радар "

В изискванията на пандемия лечебните заведения просто нямат различен излаз: те би трябвало да отсрочват планови интервенции, с цел да поддържат задоволително свободни потенциали за пациенти с ковид. Отворен остава обаче въпросът по кое време тъкмо една болница доближава лимита на потенциала си, прибавя Брюш. Той предлага въвеждането на това, което той назовава „ Ковид-19 радар “: настояща информация, опреснявана всеки ден, с числата на заболелите от Ковид, инфектираните, умрелите и на свободните кревати във всички интензивни отделения.

Германското съдружие на лечебните заведения се притеснява, че заради сегашния растеж на новите болести с ковид отсега нататък ще се отсрочват от ден на ден планови интервенции.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР